Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

13 Mar 2013

Poveste: refacerea Instututului de Boli Cerebrovasculare din București, în anii 80

Poveste: refacerea Instututului de Boli Cerebrovasculare din București, în anii 80

 

Inspirat de știrea începutului de săptămână, am căutat în arhiva revistei Hipocrate un episod, povestit de domnul academician Constantin Popa, despre refacerea Insitutului de Boli Cerebro-Vasculare din București, aflat în incinta Spitalului Obregia, în anii ’80. O poveste incredibilă despre oameni, dincolo de epoca istorică:

“Cu ce bani puteam să refacem clădirea, în condiţiile în care acele sume nu existau? În acea perioadă, se contruia actuala Casă a Poporului. Fiind un medic cunoscut la acea vreme, la mine veneau foarte mulţi oameni, de la muncitori la ingineri pe şantierul de la Casa Poporului, iar pe toţi îi consultam şi îi tratam, fără discriminare. Nu am luat niciodată bani de la bolnavi, ceea ce mă face să fiu liber. Observând ei că nu vreau să îmi dea niciun ban pentru ceea ce fac, m-au întrebat dacă sunt de acord să refacă ei, cu forţele lor, clădirea Institutului.

Părea imposibil, directorul de la acea vreme, de la psihiatrie, nu era de acord, dar până la urmă am reuşit să am şi susţinerea lui. Singura condiţie era să existe un plan făcut de un arhitect, pentru refacerea clădirii – astfel, am discutat cu un prieten al meu, arhitect, care a concepul noul proiect al clădirii, aşa cum este ea astăzi, pe scheletul celei vechi. Nu aveam amfiteatru, nu aveam terapie intensivă, ce să mai vorbim despre unitatea de stroke! Avem ciocanul de reflexe şi atât!

M-am mutat provizoriu într-o altă clădire, iar timp de 3 luni au venit aici cu zeci de camioane şi sute de muncitori, noaptea, sâmbăta sau duminica, aducând materiale pe care nu le foloseau pe şantierul de la Casa Poporului, şi aşa au refăcut Institutul în care suntem şi astăzi. Nu doar că pe noi nu ne-a costat nimic, dar nu a fost nevoie nici să semnez vreo hârtie pentru aceste lucrări”

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *