Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

9 Feb 2015

Efectul Livius. Diaspora poate influența schimbarea și în sănătate

Efectul Livius. Diaspora poate influența schimbarea și în sănătate

 

Am avut nevoie de aproximativ 2 minute pentru a-l convinge pe Livius Kohlen să participe la evenimentul inaugural “Health Innovation Agenda”.

Două minute au fost necesare pentru a-și face rezervarea pentru zborul Wizzair Nurnberg – București și pentru a-și anunța șeful că va lua o zi de concediu pentru a veni în România. Și pentru a ne arăta nouă, tuturor, că inovația în medicină nu este o lozincă. Ci o realitate pe care o putem atinge, cu care putem interacționa, de la care putem asculta discursuri motivaționale, inspiraționale.

Livius este un om vindecat de hepatita C după ce a urmat cura fără interferon, pentru 3 luni. În Germania, unde a avut acces la tratamentul fără interferon imediat ce a devenit disponibil. Pe banii asiguratorului.

Un om enervant de normal, pentru lumea noastră, prinsă paradoxal între orgolii, intrigi și interese, Livius și-a asumat rolul de voce a diasporei. De om care, prin exemplul personal, și-a propus să ne arate că se poate și altfel. Că normalitatea există și nu ar trebui să țină cont de geografie, statut social sau cod genetic. 

Livius Kohlen

“Sună telefonul ca la 112”, îmi scrie Livius pe Facebook la vreo 2 zile după plecarea din România. “Oamenii m-au văzut la TV, au citit în ziare și pe Internet despre mine și vor să-i ajut cumva. Mă întreabă dacă ar trebui să-și vândă casa, mașina, să vină în Germania și să facă tratamentul”, scrie Livius, cu o indignare bine camuflată în focusul pe ajutorul concret pe care-l poate acorda celor rămași acasă și, din pacate, în urma timpului pe care-l trăim.

Zeci de oameni din România, potențial beneficiari ai tratamentului fără interferon pentru hepatita C, ne-au contactat, pe Livius și pe mine, în ultima săptămână, întrebându-ne cum pot face pentru a se trata cât mai repede. Aici, nu în Germania.

Oamenii au început să vorbească în momentul în care au avut un model și când au aflat că există soluții, doar că nu sunt aplicate și la noi.

Cu fiecare zi, acești oameni constată cu tristețe că viața lor depinde excesiv de mult de o decizie politică. Avem obligația sacră de a nu-i lăsa singuri. Și nu-i vom lăsa. 

Diaspora a detonat schimbarea politică din toamnă, la cel mai înalt nivel. Ce ziceți, ar putea contribui și la schimbarea listei medicamentelor compensate, de exemplu?

8 Comments

 1. Sunteți un visator domnule Geanta! Visul dvstra e unul care l-asi visa si eu. Realitatea este însă alta si va dau un citat a unei bolnave de hep.c care a postat la mine pe Facebook urmatoarele: Miherta Maria “Nevoia de informatii este mereu necesara…doar ca noi trecem pe linga ea ,cerem pareri dar facem tot cum stim . Astia suntem !!!!”
  Are dreptate, cunosc mii de cazuri de bolnavi care acționează intocmai!

 2. Buna ziua
  Sotul are aceasta urata boala , si haideti cu totii sa facem ceva pentru salvarea sufletelor noastre dragi.
  Sunt alaturi de toate obiectivele si voi fi prezenta acolo unde va trebui si voi semna orice , pentru ca aceste tratamente sa fie disponibile si in Romania , chiar pe lista unor asteptari.
  Felicitari domnule Livius ca sunteti alaturi de noi care au nevoie de aceste demersuri.

 3. Este o munca enorma și chiar dacă unii eu sau unii dintre noi pierd lupta tot rămân ceilalți.Este admirabil ca voi în ciuda tuturor piedicilor vă sacrificați timpul venind cu informații noi.

 4. Ca si doamna Serbanescu sotul are Hepatita C si eu sunt alaturi de toate obiectivele si voi fi prezenta acolo unde va trebui si voi semna orice , pentru ca aceste tratamente sa fie disponibile si la noi in Romania Va multumim domnule Livius si domnului Geanta pentru ca sunteti alaturi de noi. Poate incercan sa sensibilizam si autoritatile sa ia cele mai bune decizii privind aprobarea tratamentului fara interferon

 5. Am virusul C,am facut de doua ori tratament cu interferon si ribavirina si nu stiu daca am scapat definitiv de acest virus dar am ramas cu multe sechele dupa tratament(insomnii,dureri osoase,depresii)as fi bucuroasa sa aud ca toti cei care au aceasta boala ar putea beneficia de acest nou tratament fara atitea efecte secundare

 6. trebuie sa facem ceva, nu mai putem sta cu mainile in san
  noile tratamente fara interferon ar trebui sa fie inluse in lista ministerului sanatatii URGENT
  Suntem tara cu cei mai multi bolnavi de HEPATITA C din europa,iar ministerul sanatatii vrea sa introduca tripla terapie care e abandonata peste tot in europa in loc sa introduca aceste terapii fara interferon
  Cred ca e vorba de o mafie in acest domeniu, gunoiul aruncat de altii il platim noi
  cineva fura
  ajunge

 7. Domnule Geanta, diaspora ar trebuii sa schimbe mai intai jurnalismul de trei lulele din Romania (desigur nu o sa poata).
  Pe pagina http://www.evz.ro/hepatita-c-vindecata-prin-terapia-fara-interferon.html am incercat sa pun urmatorul comentariu:
  ” Articolul nu-i tocmai corect iar poza care ati furat-o de pe Facebook este o ilegalitate, presupun ca Liviu o sa va dea in judecata.
  Nu-i corect pentru ca nu se trateaza doar cu Sovaldi ci pe langa el mai trebuie alte substante (vezi aici http://www.hepatita-c.net/behandlung.htm), apoi Sovaldi costa in fiecare tara alfel functie de cum s-a negociat, in unele tari se plateste doar tratamentul reusit.
  Iar cum 28 de tablete x 3 luni fac 85 pentru mine este o enigma!! Profesorul Oproiu a fost de fata cand a prezentat Liviu cazul deci de unde apar dezinformarile?” SE pare ca din diaspora nu se poate posta! DE CE?

  • Se pare ca m-am inselat si jurnalismul din Romania e pe calea insanatosirii.Imi cer scuze, fiecare greseste dar trebuie sa nu persiste in gresala.
   Dupa interventia lui Liviu a fost schimbata fotografia, informatia gresita cu cea reala si….se poate posta!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *