Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

21 Sep 2012

5 concluzii după prima conferință a pacienților din noile State Membre UE

 

1. Greva medicilor din mai multe state (Cehia, Ungaria) a pus sub presiune decidenții politici, vorbindu-se despre o răspândire asemenea unei pete de ulei, în toată regiunea. Personal, ma îndoiesc că medicii români vor ieși în număr semnificativ în stradă pentru a-și cere drepturile. Motivele, într-un articol viitor :).

 

2. Absența unor medicamente ieftine, în special în domeniul oncologiei, constituie o problemă reală nu doar la noi, nu doar în estul Europei, ci în toată lumea. Uniunea Europeană nu poate dicta soluții de la Bruxelles, fiind responsabilitatea fiecărui stat să se asigure că pacienții au acces la tratamentele necesare.

 

3. Cum să captăm atenția politicienilor? Sincer, nimeni nu știe. Sănătatea mai degrabă duce la pierderea de voturi, așa încât tendința majorității oamenilor politici este să fie autiști în relație cu problemele din sistemul sanitar. Trebuie să izbucnească un scandal public pentru a determina o reacție a politicienilor. Trist, dar cât se poate de adevărat.

 

4. Lista de medicamente compensate din România, blocată de mai bine de 4 ani, rămâne un exemplu incredibil de management aiuritor. Blocajul este mare mare cu fiecare zi, iar ieșirea din labirint este practic imposibilă la acest moment, cu mijloacele, resursele umane și nivelul de înțelegere al celor mai mulți dintre factorii implicați. Toți încearcă să împingă momentul unei decizii după alegeri, dar fără o reformă reală, ci bazându-se pe vechile criterii, obișnuințe și prietenii.

 

5. Industria farmaceutică are în continuare cea mai mare influență în majoritatea statelor din estul Europei, cu o pondere mai importantă decât în Vest. Nu este de condamnat, atâta vreme cât restul actorilor din sistem nu au ajuns la maturitate. Factorul alfa își întinde natural influența și își ia fix atâta putere cât îi permit ceilalți.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *