Pages Menu
Blog Marius Geanta
Categories Menu

24 May 2017

ISTORIC: FDA aprobă pembrolizumab luând în considerare un biomarker, nu localizarea cancerului, ca până acum

ISTORIC: FDA aprobă pembrolizumab luând în considerare un biomarker, nu localizarea cancerului, ca până acum

 

Istoria cancerului se rescrie sub ochii noștri: FDA a aprobat marți folosirea Keytruda (pembrolizumab) pentru tratamentul pacienților adulți și copii cu cancer avansat care prezintă deficiența mismatch repair (MMRd), fără a ține cont de organul în care este localizat cancerul.

Până acum, tradițional, aprobarea unui medicament oncologic s-a făcut de fiecare dată, obligatoriu, pentru fiecare localizare în parte (cancer de cap și gât, de pancreas sau de ficat etc), iar adițional puteau să existe și date despre un anumit profil genetic asociat cu un răspuns mai bun la tratament. Dar niciodată până acum o aprobare nu s-a bazat exclusiv pe criteriul biomarkerilor.

De această dată, pentru prima oară în istorie, FDA renunță la criteriul localizării tumorii, luând în calcul informații genomice ale tumorii: deficiența mismatch repair (sau instabilitatea microsatelită înaltă). În acest fel, FDA pune în practică principiile medicinei personalizate în activitatea de reglementare și de aprobare a medicamentelor, în confirmitate cu Precision Medicine Initiative.

Aprobarea, în regim accelerat, se bazează pe rezultate din studii clinice care au demonstrat o rată crescută a răspunsului tumoral și durabilitatea răspunsului, pembrolizumab fiind indicat pentru pacienții cu cancer care prezintă deficiență mismatch repair și:

  • tumori solide care au progresat sub tratament și/sau pentru care nu există alte opțiuni de tratament satisfăcătoare
  • cancer colo-rectal avansat, care a progresat sub tratament chimioterapic (fluoropirimidină, oxaliplatin, irinotecan)

Importanța acestei aprobări este colosală, antrenând o schimbare radicală a practicii clinice: înainte de a i se administra orice tratament în indicațiile de mai sus, pacientului va trebui să i se facă testul pentru identificarea deficienței mismatch repair pentru a se evalua în ce măsură poate primi terapia cu pembrolizumab. Testarea se poate face în majoritatea laboratoarelor importante, inclusiv în România.

Formele de cancer în care există o mare probabilitate pentru prezența deficienței mismatch repair sunt: cancerul colorectal, endometrial, gastrointestinal, cancerul la sân, cancerul de prostată, de viză urinară sau cancerul glandei tiroide.

Mismatch repair desemnează unul dintre mecanismele de reparare ale moleculei de ADN, în timpul diviziunii celulare. A fost descris de Paul Modrich, savantul primind Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2015, pentru această descoperire. Atunci când acest mecanism de reparare a ADN-ului nu mai funcționează (deficiența miscmatch repair), profilerarea celulară este necontrolată și dezvoltarea cancerului devine exponențială. Mai jos, schematic, aveți reprezentarea modului în care funcționează acest mecanism:

Detalii despre modul în care acest profil genetic ar putea influența răspunsul la tratamentul cu pembrolizumab au fost făcute publice în anul 2015, la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică. Poate vă amintiți articolul de aici sau versiunea in extenso, publicată în iunie 2015, în revista Hipocrate (mai jos):

Keytruda (pembrolizumab) este un medicament imuno-oncologic (PD-1 inhibitor) aprobat deja și în Europa pentru tratamentul melanomului malign și a NSCLC (prima și a doua linie de tratament).

 

Post a Reply

Your email address will not be published.