Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

22 Jan 2015

Obama: “Deschidem o nouă eră: medicina personalizată”

Obama: “Deschidem o nouă eră: medicina personalizată”

 

Discursul despre starea națiunii al președintelui Barack Obama, ținut în noaptea de marți spre miercuri, reprezintă cea mai puternică recomandare posibilă, la nivel politic, pentru aplicarea pe scară largă a principiilor medicinei de precizie (medicina personalizată).

obama 2

“Vreau ca țara care a eliminat poliomielita și care a mapat genomul uman să deschidă o nouă eră în medicină – care să ofere tratamentul potrivit la timpul potrivit. La unii pacienți cu fibroză chistică, această abordare a dus la vindecarea bolii, care altădată era letală. În această seară, lansez Inițiativa pentru Medicina de Precizie (Medicina Personalizată), care ne va aduce mai aproape de vindecarea unor boli precum cancerul și diabetul, oferindu-ne nouă tuturor accesul la informațiile personalizate de care avem nevoie pentru a păstra starea de sănătate a noastră și a familiilor noastre“, a afirmat președintele Obama.

După această afirmație, nimic nu va mai fi ca înainte în medicină.

De la vorbe la fapte 

Au fost numai câțiva pași, câți l-au separat de președintele Obama de soția sa, Michelle, în sala în care s-a ținut discursul.

Prima doamnă a avut 21 de invitați, printre care și un tânăr în vârstă de 27 de ani. Pe numele său Bill Elder, acesta urmează cursurile unei universități de medicină, domeniu în care a pătruns prematur, fără voia sa, încă din copilărie. Diagnosticul de fibroză chistică, primit de Bill la vârsta de 8 ani, suna a condamnare. În lume sunt aproximativ 70.000 de oameni care suferă de fibroză chistică, iar cei mai mulți trec doar în mod excepțional dincolo de vârsta adultului tânăr, cu terapiile clasice.

În cazul lui Bill, medicina personalizată, având în centru înțelegerea profundă a mecanismelor moleculare ale bolii și alegerea medicamentului potrivit, a fost cheia către vindecare. Bill face parte dintre acei 5% dintre pacienți a căror constelație a genelor (mutația G551D) permite tratamentul cu Kalydeco, “medicamentul anului 2012” în opinia mai multor specialiști în domeniul industriei farmaceutice.

Kalydeco dă rezultate excepționale numai la acest subgrup de pacienți cu fibroză chistică și mutația G551D, de aceea beneficiarii trebuie selectați cu grijă, prin teste genetice.

obama 3

O dorință pentru România

Prezența lui Bill lângă Michelle Obama aduce cu sine un mesaj extrem de puternic: în SUA, inovația în medicină (reprezentată de această dată de ramura medicinei de precizie) nu este o noțiune abstractă. Ci are un chip uman și un zâmbet larg. Al lui Bill Elder, tânărul care trăiește și se poate gândi cum va avea grijă de pacienții săi, doar pentru că o mână de oameni și-au propus și au reușit să gândească altfel, pornind de la ideea “one size does not fits all”.

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *