Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

31 May 2015

ASCO 2015: imunoterapii pentru formele avansate de cancer hepatic, cancer de cap și gât, cancer de colon

ASCO 2015: imunoterapii pentru formele avansate de cancer hepatic, cancer de cap și gât, cancer de colon

 

Imuno-oncologia este domeniul aflat în avangarda ediției din acest an a Conferinței Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), date din studiile prezentate deschizând perspective optimiste pentru unele forme de cancer aflata în stadii de evoluție avansate, foarte greu de tratat:

  • Cancerul hepatic avansat ar putea beneficia de pe urma tratamentului cu nivolumab (anticorp anti-PD 1). Un studiu de faza I/II, care a inclus 42 de pacienți, a arătat un profil bun de siguranță și eficacitate pentru nivolumab. Rata totală a supraviețuirii a fost de 62% la 12 luni, iar 19% au prezentat o reducere a dimensiunii tumorii sub 30%. În acest moment, există un singur tratament sistemic aprobat pentru cancerul hepatic avansat (sorafenib, un inhibitor de tirozin-kinază), supraviețuirea medie cu acest medicament fiind de 10 luni. 68% dintre pacienții înrolați în studiul cu nivolumab primiseră anterior și tratament cu sorafenib. De reținut: în 2 din cele 42 de cazuri, s-a constatat remisia totală a tumorii. Nivolumab a fost bine tolerat și în cazurile în care cancerul hepatic era însoțit de hepatita B sau hepatita C. “Sunt date preliminare, dar care constituie un semnal puternic pentru continuarea studiilor de fază III cu nivolumab la această categorie de pacienți”, spune dr. El-Khoueiry, investigator principal al studiului.
  • Cancerul de cap și gât recurent sau metastatic ar putea beneficia de tratamentul cu pembrolizumab (inhibitor de PD-1), după cum indică datele dintr-un studiu de faza II realizat pe 132 de pacienți, 2/3 dintre aceștia primind anterior două sau chiar trei alte linii de tratament. Pacienții au fost selectați pentru acest studiu pe baza statusului PD-L1 (un biomarker potențial, asupra căruia vor reveni într-o postare viitoare). 57% dintre pacienții din studiu (cancer scuamos de cap și gât) au prezentat reducerea marcată a dimensiunilor tumorii, indiferent de statusul HPV. “Vom căuta confirmare acestor date într-un studiu de faza III. Credem că pembrolizumab are potențialul de a modifica modul în care tratăm acum pacienții cu forme avansate de cancer de cap și gât”, a explicat dr. Tanguy Seiwer, autorul studiului.
  • Cancerul colo-rectal metastatic cu un anumit profil genetic (deficiența MMR – asupra căreia voi reveni într-o postare separată)  ar putea beneficia de tratamentul cu pembrolizumab. La aceasta categorie de pacienți, rata de răspuns a fost 60%, față de 0% la cei care nu au aceată configurație genetică.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *