Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

16 Mar 2012

Tu știi ce bea copilul tău? Inițiativa de schimbare a legii apei.

În urmă cu un an, publicam prima ediție specială a revistei Hipocrate dedicată sănătății publice, în particular problematicii nitraților din apă.

Am discutat atunci cu specialiști de renume, printre care profesorii Evelina Moraru, Radu Vlădăreanu și Gheorghe Mencinicopschi, care atrăgeau atenția asupra pericolului nitraților din apa pe care o consumăm și asupra vulnerabilității copiilor atunci când consumă apă din surse neverificate.

Nitrații încă omoară copii în România, după cum arată harta pe care am publicat-o în martie 2011.

 

 

 

Astăzi, pe același subiect, aflăm că trăim în România și asta tinde să ne condamne la boală, cu bună știință, copiii. Legea apei permite ca apa minerală (carbogazoasă sau plată) aflată la vânzare, pe rafturile magazinelor, să aibă o concentrație de nitrați de 5 ori mai mare decât cea recomandată ca limită de siguranță de medicii pediatri.

Putem contribui la schimbare, pe www.legea-apei.ro

 

6 Comments

  1. DA INTRADEVAR AR TREBUI AFISATE ABSOLUT ORICE SUBSTANTE CARE APA MINERALA SAU NATURALA LE CONTIN!

    DE ASEMENEA APA CU CEA MAI MICA CANTITATE DE SUBSTANTE NU AR TREBUI SA SI-O IA IN CAP SA O SCUMPEASCA LA STELE!

    APA NU CONTINE NUMAI NITRATI CA SUBSTANTA TOXICA DAR NU EXISTA INCA PERSOANE CARE SA ISI DEA INTERESUL PENTRU ROMANIA!

    ORICUM SPER SA NU SE AJUNGA CA NOI SA FIM DATI AFARA DIN ROMANIA UN RAZBOI DE INCHEIE ALTUL INCEPE!

  2. Este reclama bună pentru AC.
    Singura problemă este, că o pune sub nasul oamenilor obișnuiți, de parcă ar fi așa cum o spun ei.
    Legislația pentru bebeluți într-adevăr prevede un nivel maxim de 10 mg/l, dar legislația europeană de care vorbesc ei în spotul publicitar (din păcate) este identic cu legislația românească în domeniu, adică exact 50 mg/l
    O puteți verifica și singuri în DIRECTIVA 98-83-CE calitatea apei potabile
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998L0083:EN:NOT

    Peste tot în lume se comercializează apă specială pentru bebeluși. Apa pe care o promovează AC deloc nu este destinat doar pentru acest segment de piață. Dacă își schimbă eticheta să scrie pe ea “apă pentru prepararea mâncării copiilor”, atunci nu am nimic împotrivă, dar sunt sigur, că vom ajunge doar la majorarea inutilă a prețului apelor minerale. Pun și eu întrebarea laică: de ce este AC mai scumpă decât celelalte ape? Dacă apa este așa de pură “din natură”, atunci de ce este mai scumpă? Tehnologia este aceeași ca și la celelalte firme. Dacă ar fi așa de bună ați reuși să vă măriți segmentul de piață și prin prețuri acceptabile pentru o piață destul de aglomerată în ape minerale. Iar dacă doriți preț mai bun, exportați-l. Aah. Că nu-l cumpără nimeni nici acolo? treaba voastră. Afacerea nu este obligatorie. Dar inducerea în eroare a consumatorilor contravine oricărei legislații din lume!

  3. Apropo. De ce au nevoie de votul meu și NUMAI de votul meu pozitiv, dar nu am posibilitate să votez împotrivă sau să-mi expun părerea pe pagina legea-apei.ro? tocmai de aceea, că sunt conștienți de cele de mai sus.

  4. Din cate cunosc eu,legea din Romania este identica din punctul de vedere cu cea europeana. As intreba daca numai nitratii sunt importanti sau sunt importanti si uraniu,arsenicul si alte elemente indezirabile. Nitratii nu sunt rezultatul numai al ingrasamintelor daca va uitati in legislatie veti vedea ca sunt alte analize care dau impactul activitatii poluante antropice. In ceea ce priveste Aqua carpatica am inteles ca este apa de mina din minele de la Lesul Ursului.Am dreptate?…Ce este dureros este ca o campanie sub aparenta atentiei catre copii-emotionala are ca substrat de fapt o activitate pentru profit. Domnul Valvis este un interesant om de afaceri: creeaza afaceri pe care le vinde,asa cum a facut cu apele Dorna pe care atunci cand le-a avut nu vedea continutul de nitrati mai mari in Romania de10 ori decat ce recomanda medicii pediatrii,sau laptele regenerat pe care-l avea in marca La Dorna,pana sa-l vanda. Este interesant de vazut cum s-au interpretat analize de la Prospectiuni SA a.i. sa apara valori nule sau foarte mici.
    Pacat de oamenii care pentru cauze nobile intra in jocuri care nu au nici o legatura cu morala crestina sau de oricare ar fi ea.
    Harta dumneavoastra este reala? La ce fel de ape se refera ea,la cele subterane,cat la suta din apa pe care ati studiat-o in Dolj de exemplu avea valori peste cele date in legea apelor potabile sau in HG apelor minerale?

    La buna hidratare!

  5. E mult prea mare “campania” creata decat problema din spatele “campaniei”. Este foarte clar ca este o miscare foarte isteata si desteapta de marketing a celor de la AquaCarpatica, stiind ca ei stau f.bine la acest punct, si pot avea un claim bine sustinut pentru produsul lor, un factor la care ei poate stau mai bine decat ceilalti producatori (din cauza caracteristicilor surselor , nu neaparat pentru ca ceilalti producatori vor sa puna pe masa consumatorului ceva nociv), dar lucru care nu inseamna, ca produsele celelalte existente pe piata sunt daunatoare si nocive, directie in care este indreptata aceasta campanie. Sunt sigura ca majoritatea produselor de pe piata…si aici ma refer la marcile cunoscute si traditionale de pe piata…sunt in limita legala si ok si din acest punct de vedere. Asta este un aspect,care da campaniei AquaCarpatica tenta de lupta comerciala, si astfel “campania” si ideea din spatele campaniei pierde un pic din credibilitatea initiala, sau devine un pic …. asa…comercial. Problema lor este ca ei vor sa sustina intotdeauna ca produsul lor este “cea mia buna apa din lume”, sau ca este singura apa din Romania care nu iti dauneaza din cauza nitratilor,ca celelalte produse clar sunt “otravitoare”….parca asta este mesajul campaniei si astfel devine prea agresiv iarasi si cam… TOO MUCH !!!!
    PS : daca o luam asa ar fi foarte interesant de verificat compozitia tuturor alimentelor pe care consumam, ca din pacate E-urile, colorantii si stabilizatorii ne omoara mult mai repede decat orice apa minerala din Romania ! 🙁

  6. Se referă numai la apa necontrolată. Dar în afara unor situații excepționale cine te pune să bei o astfel de apă neverificată și netratată ? Apoi bănuiesc că numărul cazurilor este scos din burtă. Chestia cu incriminarea aditivilor E ține de colportarea teoriilor conspirației de către diverși maniaci obbsedați, nu de știință. Iar citarea acelui Mencipolschi (cine l-a făcut oare prof. dr . și ce școală o avea ?) discreditează textul: un invid incompetent care răspîndește zvonuri alarmiste și emite păreri despre probleme de care nu are habar – precum cei cu cutremurele !

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *