Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

27 Dec 2011

Puneţi la păstrare această ediţie. Şi arătaţi-o lumii în anul 2020.

Nu va fi o curiozitate, nici ca suport media şi nici din punct de vedere al conţinutului. Revista Hipocrate va apărea şi peste un deceniu în format tipărir – ţine cineva pariul? – dar în 2020 mediul profesional al fiecăruia dintre dumneavoastră va fi modificat substanţial. Iar pentru ca viteza evoluţiei şi sensul acesteia să nu vă surprindă, aprofundaţi ceea ce spun profesorii Dan Dascălu şi Mihail Roco în interviurile din secţiunea „Jurământul lui Hipocrate” şi membrii redacţiei noastre în „Contravizită” despre medicina viitorului. O medicină nu chiar atât de îndepărtată, bazată din ce în ce mai mult pe dezvoltările nanotehnologiilor. Privim spre viitor cu încredere şi ne aliniem în acelaşi timp marilor titluri care-şi permit să abordeze, curajos şi vizionar, teme ce par desprinse din romanele de science-fiction, dar care ajung să scrie istorie.

Prof. Dr. Mihail Roco

 

Profesorul Mihail Roco: o poveste americană de succes.

Nu poate fi altfel atunci când ai venit în Statele Unite din România ca absolvent al „Politehnicii” din Bucureşti, când ai avut iniţiativa de a propune Casei Albe un program naţional structurat şi sincronizat în nanotehnologii, şi ai avut onoarea şi imensa responsabilitate de a-ţi fi aprobat planul şi de a primi mână liberă să îl pui în practică. Profesorul Roco este arhitectul National Nanotechnology Initiative, program lansat de preşedintele american Bill Clinton în ianuarie 2000, şi una dintre marile personalităţi care ne-au vizitat ţara în acest început de an. L-am urmărit la Academie, în mijlocul oamenilor de ştiinţă români, vorbind despre perspectiva 2020 în nanotehnologii, şi nu mi-am putut reprima întrebarea: cum ar fi fost dacă ar fi rămas în ţară? Putem doar să speculăm, dar ar fi inutil câtă vreme avem aici, lângă noi, un exemplu la fel de strălucit.

Academicianul Dan Dascălu, argumentul excelenţei de acasă în nanomedicină.

La Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT-Bucureşti), domnul academician Dan Dascălu şi echipa sa definesc în fiecare zi excelenţa în cercetarea fundamentală. Munca acestor oameni speciali, puţin vizibilă, va rodi în perioada următoare, când se vor vedea şi rezultatele proiectelor pe care se derulează în domeniul nanotehnologiilor. Am discutat cu domnul academician despre nanomedicină, domeniu captivant, cu atât mai mult cu cât se află în proximitatea umanului, a stării de bine fizic, psihic şi social, a posibilităţii de a furniza soluţii sau de a fi parte din soluţii care cresc calitatea vieţii sau reuşesc chiar să o prelungească. Profesorul Dascălu, profesorul Roco şi colegii lor depun practic Jurământul lui Hipocrate prin modul în care influenţează cercetarea nanomedicală, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră o faceţi zi de zi, la patul bolnavului. Două feţe, la fel de valoroase, ale medicinei, pe care avem privilegiul şi bucuria de a vi le prezenta, în premieră în presa medicală românească.

Prof. Dr. Dan Dascalu

În nanomedicină, suntem în linie cu interesul Uniunii Europene.

După ce în ediţia din februarie am punctat principalele trenduri în sănătatea Europei, mergem acum mai departe, prezentându-vă, alături de articolele cu domnii profesori Roco şi Dascălu, concluziile primului workshop pe tema nanomedicinei, organizat de Agenţia Europeană a Medicamentului la finele lui 2010. Veţi descoperi o imagine pe cât de futuristă, pe atât de posibilă, despre medicina care ne aşteaptă, pe care aici aş dori să o completez doar cu declaraţia domnului John Dalli, comisarul european pentru san[tate: „Inovaţia în domeniul nanotehnologiilor este de aşteptat să ducă la progrese semnificative într-o gamă largă de domenii, inclusiv domeniul medical, în anii care vor veni. Este important pentru reprezenţanţii industriei nanotech să convingă cetăţenii de beneficiile acestor produse inovatoare”. Pe mine, m-au convins liderii de opinie pe care i-am ascultat sau citit în ultimele două luni. Atât de mult încât voi păstra primul exemplar din ediţia de faţă, imediat ce va fi disponibil la tipografie, şi vi-l voi arata peste un deceniu. Galbenul adăugat hârtiei va simboliza metaforic plusvaloarea.

Articol apărut în revista Hipocrate, ediţia din martie 2011.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *