Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

4 Jan 2012

Ediție specială la împlinirea a 90 de ani de la descoperirea insulinei de către Nicolae Paulescu

 

Şi, infinit mai important decât asta, sute de milioane de oameni s-ar fi prăpădit prematur, în lipsa unui tratament specific pentru diabetul zaharat insulinodependent. Am fost întrebat adesea, în ultimii ani, atunci când discutam despre proiectele speciale avându-l în centrul pe Nicolae Paulescu: ce mai puteţi scrie şi de data asta despre el?! Întrebarea a apărut inclusiv din partea reprezentanţilor primei companii farmaceutice care a produs insulină vreodată pe această planetă! Răspunsul este pe cât de necesar, pe atât de suficient, şi am obligaţia morală de a-l face public de această dată şi de a-l repeta la infinit: scriem că Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Pur şi simplu. Dacă noi, la Hipocrate, nu o facem, mai vedeţi prin preajmă pe cineva care să-şi asume această cauză? Şi, dacă sunteţi în căutarea dovezilor pentru afirmaţia anterioară, mergeţi în pagina 30.

 

Nicolae Paulescu

 

 

Fiecare om implicat în diabetologia românescă trebuie să-l aibă aproape pe marele savant.

 

Şi nu doar pentru că a descoperit insulina. Şi nu doar pentru că este român. Ci pentru că este un vizionar în cel mai pur sens al cuvântului. După cum ne atrage atenţia domnul profesor Ionescu-Tîrgovişte, Nicolae Paulescu a înţeles, încă de acum 90 de ani, ce este cu adevărat diabetul zaharat. Mai mult decât hiperglicemia, mai mult decât absenţa sau scăderea secreţiei de insulină. Paulescu a intuit şi a demonstrat că diabetul presupune o afectare a tuturor liniilor metabolice. Sunt mulţi cei care nu înţeleg nici astăzi diabetul în acest mod, ca să nu mai vorbim de cei care, din motive diferite, cu greu pot să pătrundă adevărul profund al celor scrise de Paulescu în primele decenii ale secolului trecut.

 

Paulescu constituie fundamentul spiritual al Federaţiei Române de Diabet, acum 10 ani.

 

Parcurgeţi articolul domnului profesor Nicolae Hâncu, din această ediţie, privitor la momentele esenţiale ale existenţei de un deceniu a Federaţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Veţi descoperi o organizaţie pe cât de vizionară, pe atât de necesară în demersul de structurare a sistemului românesc de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat. Coagulând în jurul personalităţii profesorului Hâncu majoritatea actorilor importanţi, de la medici la companii farmaceutice şi de la educatori la pacienţi, Federaţia şi-a câştigat în numai 10 ani un loc stabil în sistemul medical românesc şi o imagine respectată pe plan internaţional. Este un bun prilej de a le transmite membrilor Federaţiei, sub forma acestei ediţii speciale, felicitări pentru parcursul de până acum şi încurajări pentru drumul la fel de complicat care îi aşteaptă. La mulţi ani!

 

Articol apărut în editia specială Hipocrate din luna august, dedicată lui Nicolae Paulescu.

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog Marius Geantă » Blog Archive » LIVE Premiul Nobel pentru Medicină 2012 - [...] - 32 de ani avea cel mai tânăr laureat, Frederick G. Banting, pentru descoperirea insulinei. Deși povestea reală a…

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *