Pages Menu
Blog Marius Geanta
Categories Menu

15 Jan 2015

Un mesaj pentru medici: lumea se schimbă. Și nu vă așteaptă!

Un mesaj pentru medici: lumea se schimbă. Și nu vă așteaptă!

 

Fie că sunteți medic de familie și v-a prins tornada cardurilor de sănătate.

Fie că lucrați într-un spital și veți refuza fie și un buchet de flori, ca urmare a deciziei Curții Supreme privind statutul de funcționari publici al medicilor.

Fie că ați făcut parte dintr-una dintre cele 52 de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății și ați demisionar după publicarea celebrei ordonanțe de urgență a Guvernului privind conflictele de interese.

Fie că ați văzut lumea (medicală și nu numai) prin participarea la congrese, pe banii industriei farmaceutice.

Fie că v-ați făcut somnul de veci profesional prin Minister, Casă, ANM sau prin vreo administrație din sistemul sanitar.

În oricare din aceste situații vă aflați, trebuie să aflați, măcar acum, în ultimul ceas, că lumea se schimbă. Și nu așteaptă acordul vostru!

Vă plângeți de dificultatea inițializării cardului de sănătate într-o epocă în care discutăm despre plata contactless sau cu telefonul mobil.

Vă jeliți pe unde puteți că nu veți mai avea acces la congresele internaționale, în condițiile în care tot ce trebuie să știi despre noutățile din meseria ta se află la distanță de un click (însoțit, e drept, de o mare doză de interes).

Spuneți că se va ajunge ca din comisii să facă parte numai medici rezidenți (singurii neexpuși conflictelor de interese) – fantastică încurajare, extraordinar îndemn la profesionalism pentru noile generații de medici! Și cumplită amnezie la adresa acelor oameni (puțini) care s-au ținut departe de tentații în anii de haiducie.

Trebuie să privim cu toții adevărul în față, înainte de a fi priviți de procurori și polițiști, din spate: sectorul medical, nu doar în România, a rămas cu mult în urma societății, a nevoilor reale ale oamenilor, fără a îndeplini scopul fundamental pentru care există: asigurarea stării de sănătate a oamenilor.

Reformarea este iminentă și se va produce oricum, cu noi sau cu alții. Ideal ar fi să ne implicăm cât încă nu este totul pierdut.

Există medici români extraordinari, care zilnic își fac treaba doar cu gândul la pacienții lor. I-am cunoscut în ultimul deceniu, știu cum gândesc și de ce au ales să tacă pentru o vreme, după cum știu că sunt de acord cu ceea ce am scris acum.

Textul acesta nu este despre ei, ci despre stolul cenușiu al corbilor care nu se lasă duși de pe leșul sistemului sanitar, în ciuda Codurilor de Transparență, a Ordonanțelor de Urgență și a deciziilor Curții Supreme.

16 Comments

  1. Domnule Geanta, aveti mereu un ton acuzator si incriminator-justitiar cand va referiti la medici sau la cadre medicale in general! Fara prea multe nuante! Va atrag atentia ca 15000 de medici au plecat in UE si trateaza pacientii lor fara scoli suplimentare. Deci nu pregatirea medicilor este o problema! Nu au plecat cei mai buni, au plecat dupa 2007 toti cei care au dorit. Statisticile spun ca avem nevoie cam de 26000 medici si mai sunt un tara cam 13500. Adica jumatate, care fac treaba dubla, cu acelasi salariu. Desi fondul de salarii al celor plecati devine excedent la bugetul tarii. Ei au de suportat managementul de spital politizat maximal sau mai bine zis, de cele mai multe ori mismanagement, micromanagement sau no management. Directorii medicali rareori se ocupa de calitatea actului medical din apital, de parca nu asta le e functia! Lipsuri din cele mai penibile trebuies suportate de pacienti si medici. Daca chirurgul de la Ploiesti a luat atitudine, s-a schimbat ceva acolo? Doar ca au vrut sa il scoata psihopat! S-a solidarizat cineva cu el? Dvs cum l-ati sprijinit dle Geanta? Ati venit in spitale sa vedeti cum arata o tura din viata unei asistente din UPU,ATI, oncologie…stiti ca ei au de preluat in tura un numar de bolnavi de 3-4 ori mai mare decat prevad normele legale? S.a.m.d… e bine ca sunteti justitiar macro, dar oamenii care totusi produc sanatate nu mai pot fi ignorati si umiliti! S-ar putea sa ramanetimcu spitale-muzee pt ca nu va mai avea cine sa lucreze in ele! Noi avem o meserie si daca ne fortati plecam, pacientii nostri au in procentaj infinitezimal aceasta sansa! Nu le-o luati cat inca se mai poate repara ceva(sper)!

    • Nu-i impiedica nimeni sa fie justitiari micro, sa nu-si accepte conditia si sa puna umarul la reforma sistemului.
      Referitor la asigurarea resurselor competente in sistem am rezerve cu privire la analiza in urma careia reiese ca am avea nevoie de inca 13-14k medici.

      Avem nevoie de:
      – asistenta primara reala
      – simplificarea proceselor (inclusiv a aspectelor birocratice)
      – eficientizarea utilizarii resurselor existente (inclusiv prin reducerea numarului de spitale la un max 100, pozitionate si dezvoltate tinand cont de necesitatile reale ale populatiei nu de sustinerea unei catedre pentru domnul profesor X sau a unui spital intreg pentru domnul var / rubedenie a parlamentarului Y.
      – simplificarea procesului de recunoastere a diplomelor
      – scoaterea personalului medical de sub umbrela “legii salarizarii bugetare”.

      Asta e program pentru 3-5 ani. Beneficiile, in functie de modul de implementare, vor putea fi vazute inca din anul 2.
      La sfarsitul celor 5 ani s-ar putea ajunge la concluzii de genul:
      – in specialitatea Z avem prea multe resurse
      – in specialitatea Q avem resurse cu un nivel de pregatire inferior cerintelor pietei
      – posibil ca banii din sanatate sa nu fie chiar asa de insuficienti.

    • Aveți dreptate, domnule doctor.Există de mai bine de 20 de ani o asmuțire constantă a populației împotriva noastră.Românii n-au habar de câte privilegii beneficiază în ceea ce priveşte asistența medicală raportat la alte popoare.

  2. Paul, este o reprezentare simplista, din poignet. Mai veniti in spitale sa vedeti ce inseamna lupta cu sistemul. Si mai vorbiti cu justitiarii micro! Nu ati raspuns la intrebarea despre luarea de atitudine a chirurgului de la Ploiesti; mergeti acolo sa vedeti ca nu s-a schimbat nimic. bine ca nu l-au mazilit pe bietul om, dar nici bine nu I-o fi fost! ce inteleg restul cadrelor medicale? decat sa te pui cu sefii mai bine leci, in privat sau in strainatate. Bla, bla, bla la modul general e usor de facut, practic, rezultatul se vede! Sindicatele nu exista pt ca asa s-a dorit, Colegiul Medicilor e condus de o persoana vulnerabila, care nu are credibilitate si inafara unor discutii galagioase nu a obtinut nimic pentru corpul medical.si atunci nadejdea e la justitiarii micro? nu ne costa nimic sa facem planuri macro pe hartie( si chiar am facut), dar nu te asculta nimeni si nu se schimba nimic.

  3. “15000 de medici au plecat in UE si trateaza pacientii lor fara scoli suplimentare.” Da, o fac dar intrebaţi-mă pe mine ca pacient cum o fac!? Sunt roman, dar doar daca ma duce la urgenta inconstient, ma poate trata un medic venit din Romania. De ce? Pentru ca nu sunt la curent cu noul in medicina, pentru ca interesul lor este sa-si pastreze slujba nu sa ma vindece pe mine, sa nu supere Casa de asigurari, sa nu cumva sa depaseasca bugetul samd. Desigur sunt si medici buni, dar acestia au ani multi in spate in occident si nu au stat fara update! Intrebati-ma pe mine care cunosc sute de cazuri de pacienti din Romania care stiu mai mult despre boala lor decat medicul care-i trateaza! Vi se pare normal? Mie nu! Si mai anormal este ca respectivii se simt jigniti daca pacientul le spune lucruri pe care ei trebuiau sa le stie!Cu acelasi abonament cu care respectivul medic intra pe Facebook ar putea intra si pe paginile medicale, DACA AR DORII SA CUNOASCA si sa fie medic!Sunt de acord ca medicii sunt slab platiti, ca nu exista conditii in Romania, ca fac minuni uneori cu putinul care il au dar asta nu scuza lenea de a se actualiza, macar sa nu se faca de ras daca tot nu pot aplica ce este nou!
    Pentru ca sa se schimbe ceva in tara noastra este nevoie sa recunoastem ce nu este bun, nu sa cautam scuze de ce este asa!

    • Scuze dar gresiti. Ca viitormedic specialist , actual medic rezident tin cu tarie sa va informez ca examenul meu de specialitate nu doar ca e similar cu cel al unui german sau englez sau francez…e exact acelasi. Tematica, data examenului , subiectele si corectarea nu sunt elaborate in tara ci de catre Societatea europeana de specialitate. Cat despre cine lucreaza in spitalele din strainatate dintre romani…incercati sa aflati cine sunt in bord-urile de conducere a unor societati europene de diferite specialitati…o sa va uimeasca anumite descoperiri. Oamenii aia nu sunt alesi pe criterii politice sau cu randul.
      Nu spun ca nu exista si medici din tagma pe care o descrieti. Cunosc si eu destui. Incercati sa nu generalizati. E o vorba in medicina: nu tratam boli, tratam bolnavi. Fiecare om e diferit.
      Ce as vrea sa se faca e sa incepem odata curatarea acestui sistem. Nu amenint cu plecarea , dar ca viitor medic specialist ma scarbeste starea actuala a sistemului. Eu unul sunt dispus sa fac tot ce pot sa il schimb, dar daca vad ca nu am cu ce si cu cine, ce mai ramane de facut.
      A si un abonament la up to date e cel putin 149$ pe an. doar am unul…platit de parinti desigur. De la anul platesc 399$ pe an. de cat costa restul nu mai comentez. Oricine poate pune ceva pe net, e importanta si calitatea informatiilor , nu doar cantitatea.

  4. dle Paul este evident ca sunteti neinformat, rau voitor si calomniati fara discernamant tot ce inseamna medic roman! Credeti ca forurile medicale din tarile UE tac complice daca nu sunt multumite de nivelul profesional al medicilor romani? ca pacientii din UE nu reclama daca sunt nemultumiti de medicii romani? ce ii opreste? 15000 medici romani in UE fara nicio problema majora semnalata contra lor este un experiment istoric ca scoala e buna sinu medicii sunt problema! Ba mai mult, anual creste semnificativ numarul de studenti straini din tari UE( Franta e cel mai bun exemplu), care termina Medicina la noi! ei nu au prejudecatile dvs si sunt mandri de diploma lor( ma refer la situatia actuala, nu cea de acum 10- 15 ani). Iar daca pacientii sunt mai destepti ca medicii dupa ce ”au studiat” pe Facebook si Internet, de ce se mai duc la medic? sau de ce nu practica ei insisi medicina daca tot e asa de usor, ca nevoia de cadre medicale e maxima! Am crezut ca se doreste un dialog real, ”audiatur et altera pars” este obligatorie daca dorim sa rezolvam in mod real problemele, daca dorim doar balacareala si sa ii injuram pe cei care salveaza vieti( medicii, nu ministrii si sefii de case de asigurari), nu vom progresa in niciun fel! dvs ati putea sa va asumati zilnic raspunderea pentru viata fiecarui pacient, sub un torent de jigniri, calomnii injuraturi? si cu 2000 RON pe luna dupa cam 33 de ani de scoala?( 12 clase, 6 ani facultate, 3-7 ani de rezidentiat, in functie de specialitate, in medie 5 ani)

    • scuze, ultima postare este raspuns la dmb, o persoana care are probleme cu diftongii, deci, extrem de instruita, cel putin in materie de gramatica!

  5. Da, probabil ca am probleme cu gramatica, le-am avut totdeauna si le voi avea pana mor, in schimb nu am probleme cu mojicia, nu ma cred de loc foarte instruit, cultivat chiar daca am si eu ceva mai multi ani de scoala decat trenul. Vorbesc aici de scoala adevarata, nu de asta actuala facuta pe bani. (ca o paranteza-in paranteza-studentii straini care vin sa studieze in Romania sunt in majoritate cei cu medii f. mici aici care ar trebuii sa astepte ani multi ca sa fie primiti la medicina si/sau cu un bacalaureat care aici nu le permite studiul medicinii)
    Cand omul jigneste inseamna ca se vede fara argumente, la fel cand incearca sa-si minimalizeze intelocutorul cu orice altceva care nu tine de subiectul de discutie. Se poarta in Romania incepand cu Prim Ministru si terminind cu un biet user care sta ascuns in anonimitatea pe care o ofera internetul. DE aceea este Romania unde este (si va ramane) pentru ca nu sunteti capabili sa discutati la subiect, sa nu fiti marlani, sa nu faceti atacuri la persoana, familia, celuilalt.
    Asi putea sa va raspund dar nu meritati oricum vorbiti teoretic de probleme pe care nu le traiti. Eu da!
    Cand citesc astfel de mesaje ma bucur ca am intors spatele tarii in care m-am nascut, imi trec toate regretele, toate nostalgiile…

  6. Domnule “Salvator” ce legatura exista intre Albert Einstein, John F. Kennedy, Walt Disney, Agatha Christie, John Irving,Quentin Tarantino (sirul poate continua cu multe alte nume)?
    Va spun eu: toti acestia ar fi considerati de dumneavoastra ca fiindu-va inferiori!

  7. dmb, nu este o jignire, ci o constatare ca aveti probleme cu gramatica si o dovedeste si postarea urmatoare. Vreau doar sa stiti ca, indiferent câte clase aveți, postările trebuie să respecte gramatica limbii române. eu am dat 76 de examene până la sfârșitul facultății, încă multe după aceea ca medic primar și cadru didactic, ultimul a fost acum 3 ani la o universitate de mare prestigiu din Vest, unde am făcut o supraspecializare. Am practicat tot timpul medicina în țară și am salvat multe vieți. Dvs, cu școala pe care ați făcut-o aveți probleme de exprimare corectă, dar vi se pare firesc să jigniți pe cei care salvează vieți și au studiat peste 33 de ani pentru asta! așa ceva nu vezi în nicio țară. la noi, premeditat pacienții și întreaga societate au fost asmuțiți contra cadrelor medicale. am fost invitați să plecăm de însuși fostul președinte al țării( situație nemaiîntâlnită în lumea civilizată; nu îmi permit să jignesc pe nimeni, doar constat că vi se pare așa de firesc să vă jigniți salvatorii că nici măcar nu realizați că faceți asta! vi se pare firesc!!

  8. Domnule Salvator 33
    Am recunoscut de la început că nu ştiu/pot să scriu corect, v-am oferit posibilitatea să ieşiţi elegant din discuţia asta punându-vă o întrebare. Desigur nu aţi putut răspunde la ea şi era peste demnitatea dumneavoastră să spuneţi „nu ştiu!” Răspunsul are oarecare legătură cu medicina dar vă mai dau un indiciu: lângă şirul de mai sus de nume adăugaţi-l pe cel al profesorului de genetică umană de la Universitatea din Wurzburg Thiemo Grimm care spunea: „Cine declară public că nu are habar de matematică este înţeles şi acceptat peste tot. Cine însă spune că nu ştie să scrie corect este imdeiat categorisit ca prost!” Şi distinsul profesor ar fi fost considerat de dumneavoastră (cum sunt şi eu, fără să mă compar cu dânsul) prost. Faptul că ne consideraţi pe toţi mai proşti fie ca nu avem 33 de ani de şcoală, fie că nu am dat 76 de examene, fie că nu scriem corect, fie ca nu avem supraspecializare, nu ar fi aşa grav; grav este că puteţi crede că dumeavoastră aţi salvat vieţi! Vă credeţi Dumnezeu (din pacate dintre cei cu halate albe nu sunteţi singurul) salvatorul vieţii pe pământ! Probabil nu aveţi specializarea chirurgie altfel v-aţi fi dat seama mai repede că nu sunteţi Dumnezeu în ciuda celor 33, 72, 3 şamd. Dumneavoastră sunteţi în cel mai bun caz un instrument, o unealtă (daltă, ciocan….) în mâna Celui care dă sau ia viaţa! Nu credeţi? Luaţi o oglindă când staţi pe WC constipat să vedeţi ce fel de Dumnezeu sunteţi! V-aţi gândit vreodată de ce preşedintele ţării, sau cei cu bani preferă medicii din străinătate? Există între timp clinici private în Romania cu toată aparatura necesară ce lipseşte ca preşedintele să se lase salvat de dumneavoastră? Încrederea în medicina românească? În medicii români? Oare de ce? Aţi mai întrebat de ce se mai duc pacienţii studiaţi pe net la medic? Pentru reţetă! Asta nu o pot scrie singuri! Adică unii ar putea,dar nu au voie! Şi ca să o primească nu vin cu mâna goală. Mai greu este când medicul cu 33,72,3 vrea să le oprească tratamentul că nu a aflat (printr-un clic pe net cum a aflat pacientul) că există eritropoetină de ex. Acum cum să-i spună bietul pacient lui Dumnezeu- medicul treaba asta? „Mă înveţi tu pe mine, măi neisprăvitule? Păi eu am 33, 72,3….măi”!
    Domnule Slavator33 pe mine nu mă impresionează de loc CV dumneavoastră! Am stat de vorbă cu corifei în medicină din occident de la egal la egal (şi germana mea vorbită e mai rea ca româna scrisă!) nici-unul nu a argumentat punctul lui de vedere cu anii de studiu sau examene ci cu argumente la obiect. Josef Mengele încă a fost medic, Dr. Hammer este medic, aveţi medici cu titluri universitare mari în România care doreau vaccinarea forţată a fetelor , sau alţii care vorbesc ore în şir la conferinţe despre NASH dând cauza principală alcoolul şi multe altele. CV dumneavoastră de care faceţi atâta caz (dacă o fi real) nu înseamnă nimic pentru mine. Eu nu mai am nevoie de medici de felul dumneavoastră! Slavă ţie Doamne! Pentru mine era mai bine să fi avut dumneavoastra cei 7 ani de acasă, decât cei 33 de prin facultăţi! Pentru mine medic este cel care cum spunea un mare medic român: „îngrijeşte bolnavul mizerabil nu ca om, nu ca frate ci ca pe însuşi Dumnezeu”
    Spuneţi că nu vă permiteţi să jigniţi pe nimeni? Reveniţi vă rog pe pământ şi folosiţi cum am spus oglinda în caz de constipaţie…ajută!

  9. Dl. Dmd eritropoietina si nu eritropoetina, daca tot ne dam destepti macar sa mai si fim.

  10. stimate d-nule Geanta,lăsînd la o parte atitudinea Dvs.extrem de agresiva la adresa corpului medical din Romania,am doar cineva clarificări pentru Dvs,asa ca sa nu mai plutiti in ceata asta cerebrala .distanta de Congrese si informație medicală o fi pentru Dvs. La un click distanța si cel mai probabil ca de acolo sunteți atit de bine informat. Informația medicală de calitate stimate domn vine din site-URI de specialitate pentru a căror vizualizare se plătește ,pentru a căror downloadare se plătește din nou mai mult si nu prețul plătit de Dvs pentru o cafea ci chiar vreo jumătate de salariul minim pe un articol important. Asa ca va urez sa va tratati Dvs in continuare de pe domnul google si pe noi sa ne lași in pace ca toți sunteți sub demnitatea dumitale.cu ghilimelele de rigoare dacă știi ce vreau sa spun.

    • Stimată doamnă, vă confirm bănuielile: nu știu ce vreți să spuneți.

  11. Bravo Papuse! Ai dreptate! Wau, ce destept esti! Cum ai reusit tu sa corctezi o gresala care putea ucide! Incercati sa va concentrati pe o tema pe o idee, aici pe net si in viata de zi cu zi!Eu am gresit cand am scris (crezi tu tantalache, da mai informeaza-te; uite pt nivelul tau ajunge Wikipedia, vezi ca e si pe romaneste ca probabil limbi straine nu prea https://de.wikipedia.org/wiki/Erythropoetin ) dar stiu ce este voi aveti colegi care nici habar nu au la ce sa foloseste! Mai bine i-ar scrie gresit numele pe reteta decat sa intrerupa un tratament din cauza anemiei findca nu au auzit de (cum ziceai papusica?) eritropoyetina

Post a Reply

Your email address will not be published.