Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

13 Apr 2014

Ghidul EASL 2014 pentru hepatita C: inovația nu așteaptă decizia politică!

Ghidul EASL 2014 pentru hepatita C: inovația nu așteaptă decizia politică!

 

Întâlnirea de înalt nivel a profesioniștilor implicați în întreaga lume, în managementul bolilor hepatice, desfășurată la Londra în ultimele zile, a prilejuit lansarea noului ghid EASL pentru managementul hepatitei C.

Noutatea absolută a ghidului EASL (Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului) este introducerea noilor medicamente cu acțiune directă asupra virusului hepatitic C (direct-acting antivirals – DAAs): sofosbuvir, simeprevir și daclatasvir. 

Noile medicamente sunt mai eficiente și mai bine tolerate decât regimul terapeutic clasic, bazat pe interferon, care are toate șansele să devină istorie, în scrut timp.

Aspectul cel mai important, mai cu seamă din perspectiva incapacității autorităților din România de a înțelege sensul inovației în medicină, este că doar unul dintre cele 3 medicamente este actualmente aprobat de EMA (sofosbuvir).

Simeprevir urmează a fi aprobat, cel mai probabil, în luna mai 2014, iar aprobarea pentru daclatasvir este așteptată în august-septembrie 2014. În plus, și regimul 3D de la Abbvie se califică pentru aprobarea europeană și pentru includerea în ghidul european, în perioada următoare.

Cu toate acestea, medicamentele se află deja în Ghidul EASL, ca o recunoaștere absolută a valorii aduse pacienților infectați cu virusul hepatitic C.

Trăim un moment istoric, în care când inovația în managamentul hepatitei C devine o avalanșă care va implini așteptarea de a fi vindecată, nu doar ținută sub control, hepatita C.

Iar autoritățile, mai mult ca oricând, sunt obligate să reacționeze rapid și să asigure accesul, fără discriminare, la terapiile momentului, susținute de dovezi științifice solide.

Se aude?

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *