Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

26 Apr 2013

EASL 2013: Hepatita C intră în etapa tratamentului individualizat

EASL 2013: Hepatita C intră în etapa tratamentului individualizat

 

Mesajul cheie al Congresului Societății Europene pentru Studiul Ficatului, desfășurat în aceste zile la Amsterdam: ne îndreptăm cu pași grăbiți către un nou mod de a înțelege, de a diagnostica și de a trata hepatita cu virusul C.

Câteva cifre de la care pornește întreaga discuție:

– 170 de milioane de persoane sunt infectate cu VHC la nivel global

– 350.000 de persoane mor anual ca urmare a afectării hepatice produse de VHC

– 44% dintre pacienții din UE nu știu calea de transmitere a VHC

– doar 4% dintre germani se consideră bine informați cu privire la hepatita C

– 4 din 5 infecții cu VHC se cronicizează

– până la 20% dintre cei care se infectează cu VHC dezvoltă în timp ciroză sau cancer hepatic

– cele mai performante tratamente aprobate pentru utilizare în Europa dau rezultate la numai 70% dintre pacienți

Cum am ajuns în acest punct?

E simplu. Gândind de fiecare dată la fel. O perioadă am tratat cu interferon, “sufocând” toate celulele organismului, nu doar pe cele afectate sau pe cele virale.  Apoi, de parcă efectele adverse nu erau suficiente, am adăugat ribavirina. A crescut de la 25 la 35-40% rata de vindecare, dar s-au adăugat alte efecte adverse.

După aprobarea interferonului pegylat, la începutul anilor 2000, în urmă cu 3 ani a fost introdus în arsenalul terapeutic primul inhibitor de protează. Un moment crucial, deoarece, pentru prima dată, era blocat ciclul de viață al virusului hepatitic C, inhibând replicarea virusului.

Dar nu orice virus hepatitic C, ci doar genotipul 1 al VHC. Părea simplu, dar nu este deloc așa: virusul hepatitic C are 6 genotipuri diferite și peste 50 de de subtipuri diferite. Este mult mai heterogen decât virusul B sau decât celebrul HPV!

Practic, fiecare genotip și, posibil, chiar subtip al VHC determină o boală distinctă. Hepatita C tinde să nu mai fie o singură boală, ci umbrela unor suferințe virale cu etiologie, manifestări, diagnostic și tratament diferite, dar care au în comun afectarea ficatului.

1 Comment

  1. Buna ziua!
    Ce se intamla in cazul celor cu hepatita B ,care mai au putin si fac 5 ani de tratament cu entecavir.Ce urmeaza dupa? In cazul celor cu Hbe negativ ,din studiile altora tratamentul ar trebui sa fie pe termen lung,intreruperea antiviralelor cauzand recaderi cum de altfel s-a intamplat dupa interferon si lamivudina.Se va continua cu entecavir ,daca viremia este nedetectabila? Vireadul este pe lista medicamentelor gratuite?
    Va multumesc pentru raspuns.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *