Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

4 Apr 2014

Un mesaj pentru ministrul Habarnicioiu: companiile farmaceutice nu sunt ONG-uri

Un mesaj pentru ministrul Habarnicioiu: companiile farmaceutice nu sunt ONG-uri

 

Drept urmare, nu pot produce medicamente pe care, ulterior, să le distribuie gratuit în toată lumea.

Inclusiv în România, suplinind lipsa de profesionalism, viziune și curaj politic, care a blocat accesul la inovație în ultimii 6 ani.

Pentru domnul ministru: obținerea unui medicament durează în medie 10-15 ani, iar costurile trec de 1 miliard de euro. Acești bani trebuie recuperați într-un interval de timp limitat, cât durează patentul pentru terapia respectivă (10-14 ani).

De aceea, majoritatea companiilor care produc medicamente originale derulează programe de acces timpuriu la tratament. Practic, imediat după aprobarea EMA și înainte de fi incluse pe lista medicamentelor compensate din România, aceste terapii sunt disponibile pentru pacienți, pe cheltuiala companiilor respective.

Inclusiv pacienții români au beneficiat și beneficiază de aceste programe “early acces”, chiar dacă ministrul Habarnicioiu se face că nu știe.

De exemplu, mii de români au beneficiat în ultimii 4 ani de un program de acces la una dintre terapiile anticoagulante de ultima generație, iar peste 100 de pacienți cu cancer metastatic au beneficiat de un tratament oncologic al cărui preț depășește, pentru o cură, 100.000 de euro. 

Sunt fapte reale, dovedibile, care fac inutile eforturile de manipulare precum cel de astăzi, când am aflat că “52 % dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiționata de oferirea lor gratuită de către producator pe o perioadă de până la un an”.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *