Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

2 Oct 2012

ESMO 2012: ce știu pacienții despre oportunitățile aduse de medicina personalizată?

ESMO 2012: ce știu pacienții despre oportunitățile aduse de medicina personalizată?

Tratamentul cancerului se schimbă în epoca medicinei personalizate, dar o mare parte a pacienților nu este la curent cu revoluția care se petrece sub ochii lor.

Studiul doamnei profesor Sabine Tejpar, de la Spitalul Universitar Leuven, Belgia, a inclus 811 pacienți diagnosticați cu cancer în ultimii 5 ani (164 cu cancer la sân avansat, 157 cu cancer pulmonar fără celule mici stadiile III și IV, și 490 cu cancer colorectal metastatic), din Argentina, China, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Spania.

Rezultatele au arătat că 32% dintre cei intervievați nu știau că există teste diagnostice care pot selecta pacienții ce pot răspunde la tratament, oferind un model predictiv, personalizat de terapie oncologie (53% au afirmat că știu despre existența acestora).

Cei mai informați au fost pacienții cu cancer la sân (62% cred că astfel de teste predictive sunt posibile). Urmează cei cu cancer colo-rectal (52%) și cei cu cancer pulmonar (48%).

Două treimi dintre pacienții implicați în studiu au afirmat că sunt de acord cu întârzierea inițierii tratamentului (54% chiar cu mai mult de 2 săptămâni), dacă această perioadă de timp este necesară pentru efectuarea testelor predictive în vederea alegerii medicației personalizate.

69% dintre pacienți se declară de acord cu realizarea unor biopsii adiționale ca parte din procesul de selecție a tratamentului personalizat, iar 91% se declară de acord ca spitalul în care se tratează să păstreze probele biologice pentru eventuale alte cercetări în viitor.

La noi, situația stă cam așa în privința dorințelor pacienților.

Un pacient educat este un pacient cost-eficient, de accea se impune un efort continuu, susținut pentru a-i ajuta să-și înțeleagă propria boală și posibilitățile moderne de diagnostic și tratament.

În etapa actuală de dezvoltare a medicinei personalizate, este esențial să avem un management al așteptărilor bolnavilor și familiilor acestora.

Revoluția este la început, schimbarea se va petrece poate mai lent decât ne dorim, dar este păcat să nu fim avizați asupra tuturor posibilităților terapeutice pe care ni le aduce cercetarea fundamentală.

1 Comment

  1. vorbiti ca din filmele SF. pentru Romania…oricit de avizat ai fi…unde gasesti un medic dispus fara sume exagerate sa-ti dea atentia solicitata?
    am platit un oncolog la un moment dat somindu-l sa ii spuna mamei doar doua, atit-doua vorbe bune! i le-a spus, in sila, dar i le-a spus…cam 150 de euro m-au costat vorbele astea doua…
    face parte din Colegiul Medicilor…am vrut sa ma razbun dupa moartea mamei, dar am lasat-o balta.

    Daca sunteti medic, faceti ceva pentru asta! Daca nu sunteti medic, nu mai aberati, luptati pentru curatirea sistemului medical, pentru introducerea umanismului in medicina!…restul e apa de ploaie, mai ales scris pe romaneste!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *