Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

23 Dec 2014

Studiu: în timp ce cardiologii sunt la congrese, pacienții internați o duc mai bine

Studiu: în timp ce cardiologii sunt la congrese, pacienții internați o duc mai bine

 

Știrea pe bune a sfârșitului de an vine din paginile prestigioasei publicații JAMA și dintr-o cercetare care poartă marca Harvard: pacienții internați în serviciile de cardiologie din SUA în periodele în care au loc întâlnirile anuale ale American Heart Association au un prognostic mai bun decât pacienții internați în perioadele în care medicii cardiologi sunt la spital, nu la congres.

Despre AHA

American Heart Association Annual Meeting este cea mai importantă manifestare științifică anuală din domeniul cardiologiei, la care iau parte nu doar medici americani, ci din întreaga lume. Audiența depășește constant 20.000 de persoane, iar multe spitale americane sunt nevoite ca în zilele Congresului AHA să lucreze cu personal redus numeric și mai slab pregătit profesional (cel puțin teoretic).

 Studiul

Studiul echipei de la Harvard și-a propus analiza mortalității și a diferențelor terapeutice între pacienții internați cu boli cardiovasculare acute, în timpul perioadelor cu Congres AHA versus perioadele fără congres. Parametrul principal luat în calcul a fost mortalitatea la 30 de zile de la internarea cu infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă sau stop cardiac. S-au studiat date provenind de pe parcursul a 9 ani (intervalul 2002 – 2011), incluzând spitale universitare și neuniversitare.

În spitalele universitare, mortalitatea la 30 de zile a fost mai mică la pacienții cu risc înalt și cu insuficiență cardiacă sau stop cardiac și care au fost internați în timpul Congresului AHA, față de grupul internat în perioadele fără congrese. În privința infarctului miocardic, mortalitatea a fost similară în ambele grupuri, cu amendamentul că în timpul congreselor numărul procedurilor de PCI este mult mai redus, ca urmare a deficitului de specialiști (aspect care pare că nu influențează totuși prognosticul!)

Diferențele nu se remarcă însă în privința spitalelor neuniversitare.

cardiologi congres pacienti

Despre studiu, aici.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *