Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Jul 2014

Pentru analfabeții care discută despre hepatită: scurt curs de etimologie

Pentru analfabeții care discută despre hepatită: scurt curs de etimologie

 

Priviți imaginea de mai jos, apoi mergeți la sursă.

zmh printscreen 1

Pentru aceia care au reacționat deja la modul “și ce mare chestie? hepatic, hepatitic? ce, nu se înțelege? ce mai vrea și geantă ăsta”, un scurt curs de etimologie, vizând termenul stâlcit abuziv și cu susținerea tuturor jucătorilor de pe piața hepatitei din România.

Conform DEX, termenul “hepatită” provine din limba greacă, de la hepatos (ficat) și sufixul itis (inflamație). Hepatită = inflamație a ficatului.

Inflamația ficatului (hepatita) poate avea mai multe cauze, de la consumul de alcool și medicamente la infecții (bacterie, virus, fungi).

Logic, virusul care determină hepatită (inflamația ficatului) se va numi virus hepatitic. A, B, C, D, E.

În niciun caz hepatic, hepatitititic sau hepapatitititic, experților!

De ce este atât de important, dincolo de rigurozitatea lingvistico-științifică? Să luăm marea temă a momentului: tratamentul hepatitei C.

Până în acest an, terapia adresa efectele produse de virusul hepatitic C la nivelul ficatului (exact, inflamația, itis-ul mamii ei!!!). Odată cu aprobarea sofosbuvir, am intrat cu terapia hepatitei C în etapa tratamentelor care atacă direct virusul. Evident, nu pe cel hepatic, orice ar însemna asta, ci virusul hepatitic C.

Zic să ne fixăm această minimă lecție în minte înainte de a ne da experți, deontologi sau avocați ai unor cauze nobile.

3 Comments

 1. Multumim ca ne-ati luminat. Intre timp, am corectat. Puteti face aceasta observatie si catre cei de la Mediafax. Nu de alta, dar sa nu ramana si ei corijenti la… etimologie. Daca doar atat ati inteles din toata munca acestei asociatii…
  Una din analfabete

  • Draga Cami,

   Citeste, te rog, intreg textul. Mai sunt cateva locuri in care trebuie sa corectezi, nu te limita doar la sublinierile mele. 😀

   Celor de la Mediafax le voi comunica luni, in direct. Sau o poti face tu, ca intre parteneri.

   Referitor la ce am inteles din munca asociatiei: am inteles mai mult decat crezi tu si va veni vremea cand voi spune si public absolut tot ce am priceput din ce faceti.

 2. Viciul testului PCR este acela c este echivalentul biochimic al c ut rii acului n carul cu f n. Fragmente virale care se pot g si doar sub form de fr nturi minuscule pot fi g site i amplificate, dar aceasta nu ne spune nimic despre care anume virus este vorba i dac este n cantitatea suficient pentru a provoca daune s n t ii.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *