Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

10 Feb 2016

858 de medicamente, la risc să lipsească din piață în anul 2016. Analiză explozivă Cegedim

858 de medicamente, la risc să lipsească din piață în anul 2016. Analiză explozivă Cegedim

 

Haideți să ne luăm câteva minute pentru a-l reasculta pe fostul ministru Bănicioiu, în martie 2015, cum ne anunța că statul va face economie de 200 de milioane de euro ca urmare a actualizării prețului medicamentelor. Cu răbdare și lâmâie, sunt doar 3 minute și 40 de secunde:

În context, un link către un articol pe care l-am publicat tot pe acest blog, în aceeași perioadă a anului trecut, și în care atrăgeam atenția asupra efectului criminal al scăderii prețului medicamentelor din România. Textul, aici.

Unde suntem acum, după 6 luni de la implementarea noii metodologii de calcul a prețului medicamentelor? Cine a avut dreptate: eu sau fostul ministru? Ne spune compania de cercetare a pieței, Cegedim, care astăzi a publicat o analiză explozivă asupra impactului pe care ordinul lăudat de Bănicioiu l-a avut asupra sistemului medico-farmaceutic autohton.

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că volumul medicamentelor pe bază de rețetă eliberate de farmacii către pacienţi în România a scăzut în trimestrul 4 al anului 2015 cu 7,1% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2014, depășind pragul de alertă pentru disponibilitatea acestui tip de tratamente.

Coroborând datele din Pharma & Hospital Report cu informațiile de la companiile producătoare, membre ARPIM sau APMGR, precum și cu sondajul efectuat printre farmaciile-client ale Cegedim Rx, Cegedim a realizat prima analiză din România privind disponibilitatea medicamentelor Rx la începutul anului 2016.

Datele sunt mai jos, iar din tabel trebuie să reținem că 858 medicamente se află la risc de dispariție de pe piața românească în anul 2016, ca efect direct al populismului fostului ministru.

cegedim 2016

Explicațiile Cegedim configurează tabloul unui autentic atentat la siguranța națională:

“Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, fiind pentru prima dată când România se confruntă cu o problemă de disponibilitate a medicamentelor Rx după anul 2000. Cu 40 de grupe terapeutice ATC3 și peste 200 de molecule (DCI sau combinații) la risc, în condițiile în care evoluția normală este de 10-20 molecule intrate sau ieșite din piață pe an, întregul randament al îngrijirilor de sănătate este pus la grea încercare. La nivel comercial, constatăm că sunt peste 800 de denumiri de medicamente (aproximativ o treime din toate denumirile existente) la risc, numărul produselor (cu formă farmaceutică, concentrație, producător și ambalaj) fiind semnificativ mai mare. Cele 146 de denumiri semnalate de farmacii sau companiile producătoare se înscriu în general în una din cele 3 categorii de scăderi evaluate (-25/-50%, -50/-75%, -75/-100%).”

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *