Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Feb 2017

Imuno-oncologia personalizată: Keytruda (pembrolizumab), aprobare în UE pentru pacienții cu o anumită formă de cancer pulmonar avansat

Imuno-oncologia personalizată: Keytruda (pembrolizumab), aprobare în UE pentru pacienții cu o anumită formă de cancer pulmonar avansat

Comisia Europeană a anunțat aprobarea Keytruda (pembrolizumab) pentru tratamentul de primă linie al pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic (NSCLC – Non-Small Cell Lung Cancer) ale căror tumori prezintă niveluri crescute ale expresiei PD-L1 și care nu prezintă mutații tumorale pozitive EGFR sau ALK. 

Aprobarea s-a acordat în baza datelor care demonstrează îmbunătățirea ratelor supraviețuirii generale și ale supraviețuirii fără progresia bolii obținute cu Keytruda comparativ cu chimioterapia. Acesta este primul tratament anti-PD-1 aprobat în Europa pentru pacienți cu NSCLC metastatic netratați anterior. 

Aprobarea este acordată în baza datelor obținute intr-un studiu  de fază 3 ce  au demonstrat rezultate superioare în ceea ce priveşte  supraviețuirea generală (OS – overall survival) și  supraviețuirea fără progresia bolii (PFS – progression-free survival) obținute cu Keytruda comparativ cu chimioterapia, care reprezintă la ora actuală standardul de tratament pentru NSCLC avansat.

Tratamentul trebuie administrat în doza aprobată de 200 mg o dată la trei săptămâni până la progresia bolii sau până la apariția toxicității inacceptabile. În august 2016, medicamentul Keytruda (pembrolizumab) (2 mg/kg o dată la trei săptămâni) a fost aprobat în Europa pentru pacienții tratați anterior cu diagnostic de NSCLC local avansat sau metastatic ale căror tumori exprimă PD-L1 (TPS 1% sau mai mult) și cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă de chimioterapie.

Pacienții cu NSCLC trebuie selectați pentru tratament pe baza expresiei tumorale PD-L1, confirmată printr-un test validat. Acest aspect face din Keytruda prima terapie imuno-oncologică personalizată.

Keytruda este indicat în monoterapie pentru tratamentul  pacienților adulți cu melanom avansat (nerezecabil sau metastatic), în doză de 2 mg/kg o dată la trei săptămâni până la progresia bolii sau până la apariția toxicității inacceptabile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *