Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

6 Jun 2016

#ASCO2016. Atezolizumab: prima imunoterapie eficientă pentru cancerul de vezică urinară avansat

#ASCO2016. Atezolizumab: prima imunoterapie eficientă pentru cancerul de vezică urinară avansat

 

Un studiu de fază II prezentat astăzi la ASCO arată că un agent anti-PD-L1, atezolizumab, s-a dovedit eficient la pacienți cu cancer de vezică urinară avansat, netratați anterior și care nu sunt eligibili pentru terapia standard cu cisplatin. 

Atezolizumab a dus la scăderea în dimensiuni a tumorii în peste 25% din cazuri, în timp de supraviețuirea medie a fost de 14.8 luni. Sub tratament cu cisplatin, acești pacienți aveau o supraviețuire medie de aproximativ 9 luni.

“Aproape jumătate dintre pacienții cu cancer de vezică urinară avansat nu se califică, din cauza statusului fizic precar, pentru a primi singurul tratament care le poate prelungi viața, regimul pe bază de cisplatin. Până la atezolizumab, nu exista niciun tratament pentru această categorie de pacienți”, a explicat investigatorul principal al studiului, dr. Arjun Vasant Balar, de la New York University Langone Medical Center.

FDA a aprobat deja prin procedură accelerată, în urmă cu câteva săptămâni, folosirea atezolizumab la pacienții cu cancer de vezică urinară avansat și care nu mai răspund la tratamentul cu cisplatin.

Este în derulare, în acest moment, și un studiu adresat pacienților cu cancer de vezică urinară în stadii mai timpurii. De asemenea, și alte imunoterapii – nivolumab, pembrolizumab, durvalumab – sunt în studii clinice pentru pacienții cu cancer de vezică urinară localizat sau avansat.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *