Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

3 Oct 2016

Despre oamenii şi sănătatea de la capătul pământului. La propriu

Despre oamenii şi sănătatea de la capătul pământului. La propriu

Cât de departe te poate duce dorinţa de a ajuta, de a îţi pune cunoştinţele, timpul şi priceperea în slujba sănătăţii celor care au cea mai multă nevoie? Voluntarii asociaţiei «Caravana cu Medici» ar putea răspunde „la graniţa dintre pământ şi apă”, într-un sat aproape rupt de lume: Partizani, Tulcea. Un sat în care medicul de familie, omul în halat alb a cărui părere sau reţetă poate salva vieţi, rămâne doar un vis.

Caravana cu Medici - Partizani

La Partizani, într-o şcoală transformată în clinică medicală multi-disciplinară, pe 24 şi 25 septembrie, unii săteni s-au aflat pentru prima dată în faţa unui medic. Nu ştiau la ce să se aştepte, însă au venit plini de încredere, deşi situaţiile unora dintre ei erau realmente dramatice: “Sunt cuminți, tăcuți și ușor timorați de omul cu halat alb și stetoscop la gât. Dacă îi întrebi de istoricul familial, nu știu ce să îți răspundă. [Mămica și tăticu’ au murit de mult… De bătrânețe, că așa zicem noi la țară.] Doar atât aflăm de la tanti Ionela, o femeie sprintena la cei 68 de ani ai dumneaei, aprig munciți. Știe că atunci când se pune seara în pat, simte palpitații, mai des decât de obicei, însă nu le-a investigat niciodată. De altfel, unde?! După consultul cardiologic, am descoperit că tanti Ionela suferă de o aritmie extrasistolică ventriculară, ce îi poate fi fatală oricând. Înțelege că trebuie să ia pastile zilnic, sau ‘buline’, cum le spune ea, pentru tot restul vieții. Însă lunar, medicul de familie i le poate oferi, gratuit, prin rețetă. Un lucru imposibil, căci în Partizani, la capătul pământului, acel medic, nu există”, ne spun Cristian Anghel și Denisa Călinescu – studenți, UMF Carol Davila şi coordonatorii acestei ediţii a caravanei.

Caravana cu Medici - Partizani Tulcea

Alţi locuitori, însă, nu au putut nici măcar să ajungă la întâlnirea cu echipa de medici veniţi tocmai de la Bucureşti. Aşa că tinerii voluntari şi-au dus devotamentul faţă de profesie cu un pas mai departe. “În mijlocul primei zile de consultații, sâmbătă, am aflat de cazul unei doamne în vârstă de 59 ani cu cecitate bilaterala sau orbire completă, în termeni generali. Pe drumul spre casa pacientei, mi se spune că doamna Carp este îngrijitorul întregii gospodării, chiar dacă de 2 ani nu a mai văzut lumina soarelui. Analizele prelevate în caravană îmi adaugă alte diagnostice importante: dislipidemie și hipertensiune arterială de grad înalt. O combinație ce poate oricând fi cauza unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral. Soțul doamnei Carp suferă de tuberculoză și are nevoie în continuare de tratament antibiotic pe termen lung şi, adesea, internări la spitalul județean. Deși amândoi trăiesc într-o casă modestă, pe malul Dunării, îmi oferă o primire caldă, plina de speranță. Întreg serviciul medical oferit de noi în această ediție se poate opri cu ușurință dacă nu este susținut printr-un program medical avansat, facilitat de medicul de familie”, povesteşte Agatha Niculescu, medic rezident Medicină de Urgenţă şi Vicepreşedintele Asociaţiei «Caravana cu Medici».

Caravana cu Medici - Partizani Tulcea

«Caravana cu Medici» este un proiect de viitor, graţie partenerilor „din birouri” la fel de implicaţi şi convinşi că pot schimba ceva în bine aşa cum sunt cei „de pe teren”: tinerii medici, localnicii, autorităţile locale şi sponsori. Cuvântul de ordine? Bunăvoinţă.

„Suport, echilibru, răbdare, grijă. Atât de multă tinereţe şi toate atributele de mai înainte într-un singur loc, în acelaşi timp, în acelaşi loc din România, este UNIC. Lucru în echipă, colegialitate, sprijin reciproc – ore la rând. Nu par să obosească să mai explice, să mai încurajeze, să le pese, să aiba ochii în lacrimi când nu îi vad sătenii. Pentru mine experienţa a fost despre bunătate, atenţie, modestie, respect –într-un schimb reciproc, cu bună masură, între medici şi localnici. Ceea ce pune în mişcare Caravana cu Medici este acest ÎMPREUNĂ care leagă medicii de pacienţi şi sponsorii de aceştia. Este acel win-win, acel transfer cu bună-voinţă de resurse şi valori umane pentru o VIAŢĂ MAI BUNĂ – sunt unii pentru alţii oglindă de respect, conştientizare şi resurse”. Sunt gândurile Corinei Cârpă-veche, Head of Regulatory Affairs în cadrul BAYER SRL, care a ales să dăruiască două zile acestui proiect.

partizani-4

Misiunea asociaţiei «Caravana cu medici» va merge mai departe, cu 4 noi destinaţii programate până la sfârşitul anului, cu ajutorul Bayer România şi tuturor celorlalţi susţinători ai proiectului, pentru care sănătatea oamenilor de la capătul pământului este o prioritate.

Mai multe detalii despre această iniţiativă puteţi afla pe site-ul Caravana cu Medici

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *