Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

2 Feb 2014

Scenariu: Nicolăescu pleacă de la Sănătate la Ministerul Economiei/Finanțelor. Noul ministru: Bușoi sau Cepoi?

Scenariu: Nicolăescu pleacă de la Sănătate la Ministerul Economiei/Finanțelor. Noul ministru: Bușoi sau Cepoi?

 

Momentan, la nivel de scenariu, recompus din mai multe surse. Se pregătește o remaniere guvernamentală pentru perioada imediat următoare, cei vizați fiind miniștrii PNL din guvernul Ponta, în frunte chiar cu vicepremierul Daniel Chițoiu (care deține și portofoliul de la Finanțe).

Remanierea ar fi urmat să se producă în zilele următoare, dar vremea nefavorabilă a amânat ședința PNL în care ar fi trebuit oficializate schimbările.

Mișcările, așa cum arată la momentul actual, vor afecta și Ministerul Sănătății.

Titularul, Eugen Nicolăescu, își va păstra postul în Guvern, dar se discută despre trecerea sa la Finanțe sau Economie. În acest caz, pentru portofoliul de la Sănătate rămân două variante: numirea lui Cristian Bușoi, actualul șef al CNAS, sau revenirea lui Vasile Cepoi (tehnocrat, fost ministru al sănătății în primul Guvern Ponta). A doua variantă devine plauzibilă în situația în care remanierea va include și un schimb de ministere între PNL și PSD.

Un tehnocrat la Ministerul Sănătății pare a fi soluția optimă din punct de vedere politic, pentru anul electoral 2014. Niciun partid nu-și va dori să deconteze electoral nici întârzierea în aplicarea reformelor (strategie aplicată până acum de ministrul Nicolăescu), nici efectul introducerii pachetului de servicii de bază. Că se va petrece sau nu reforma atât de mult discutată, sănătatea va rămâne un subiect fierbinte în 2014, pe fondul presiunilor în creștere din partea FMI, a industriei farmaceutice, a corpului profesional și a pacienților.

 

3 Comments

  1. Cepoi? Sunt sceptica si numai pentru ca desi a facut parte din primul Guvern Ponta, el a fost totusi pus la MS de catre PDL. A fost pastrat in minister atat timp cat i-a dat ragaz actualei guvernari sa se reorganizeze, sa numeasca ministrul si tot aparatul din spatele lui. Dovada ca acum nu este altundeva decat la Cotroceni ca si consilier prezidential si nu in Minister…Singura ratiune pentru care ar fi adus Cepoi inapoi la Sanatate ar fi ca USL, in an electoral, doreste sa-si conserve imaginea politica si sa-si menajeze oamenii, ori MS este un minister care corodeaza aceasta imagine. Mai ales acum cand se pregateste sa implementeze pachetul de baza si toate masurile de reforma, masuri care vor avea costuri sociale.

  2. @Mirela: pe Cepoi il stiam la Guvern, consilier al PM …

  3. Interesante miscari, sa vedem ce va iesi, chiar sunt curios!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *