Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

6 Feb 2013

Piața farmaceutică, în creştere cu doar 3,9% în trimestrul 4 din 2012

Piața farmaceutică, în creştere cu doar 3,9% în trimestrul 4 din 2012

 

Cegedim România estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 3,13 miliarde lei la preţ de distribuţie în cel de-al patrulea trimestru al anului 2012, în creştere cu 3,9% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2011. 

“Reducerea ratei trimestriale de creştere de la 5,2% în trim. 3 la 3,9% în trim. 4, combinată cu rata anuală de creştere de 8,3% în lei pentru întreg anul 2012, puţin sub prognoza de 8,9%, arată clar tendinţa de temperare a pieţei farmaceutice, însă din cauza evoluției constrângerilor şi nu a nevoilor.

Dificultățile din piață au început să afecteze şi cele mai puternice companii, iar prognoza rămâne modestă la nivel de ansamblu pentru 2013, o creştere de 1,4% în lei însemnând probabil o scădere în euro sau dolari. Problema cea mai importantă nu este însă neapărat la nivelul companiilor, deşi problemele companiilor s-au înmulțit, ci la calitatea şi disponibilitatea medicamentelor pentru pacienți, ca şi a serviciilor medicale în general.

Finanțarea pieței prin claw-back, aşa cum s-a întâmplat în 2012, nu este sustenabilă, iar noile autorități au dificila misiune de a găsi soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu”, explică Petru Crăciun, director general Cegedim România.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *