Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

9 Feb 2014

Nicolăescu pleacă. Cine ar trebui să-l urmeze?

Nicolăescu pleacă. Cine ar trebui să-l urmeze?

 

Pe scurt, toți cei care au participat la ampla operațiune pe care, în termeni fotbalistici, aș numi-o “tragere de timp”.

Aceasta este singura strategie aplicată de fostul (de acum) ministru al sănătății, de la preluarea mandatului, în decembrie 2012. Schema a fost simplă:

1. Aruncă o fumigenă pe piață, pentru a ține ocupată agenda publică

2. Simultan, publică pe site, pentru dezbaterea publică, un proiect de lege “pe bune”. Prinși în perdeaua de fum, mulți își dau seama târziu de importanța proiectului

3. Invariabil, dezbaterea se prelungește peste termenul de 30 de zile. Agenda publică este ocupată, ministrul arată că muncește. Numai că niciuna dintre ideile propuse nu se regăsește în forma finală a actului normativ.

4. Ministrul își autoimpune termene, pe care nu le respectă, dar vinovații sunt mereu în altă parte (presa, medicii, ministerul finanțelor, industria farmaceutică)

Așa se face că, la finalul noului mandat al lui Eugen Nicolăescu, aflăm, printre altele că:

1. Lista medicamentelor compensate este în continuare neactualizată.

2. Taxa clawback produce încă discuții, controverse și negocieri

3. Pachetul de servicii medicale de bază este o himeră

4. Spitale din orașe importante, precum Ploiești sau Buzău, au în continuare problemele specifice anilor 90, cum ar fi asigurarea curățeniei și a prevenirii infecțiilor nosocomiale

5. Institutul Cantacuzino produce vaccinuri gata contaminate!!!

Nimic esențial nu s-a schimbat, iar vinovăția o poartă nu doar ministrul acum promovat la Finanțe. Ci toți cei care au acoperit, cu sau fără bună știință, jocurile politicianiste ale acestuia, de la Colegiul Medicilor (implicat într-o acțiune de protest în stradă care a eșuat lamentabil) la unele asociații reprezentative ale pacienților, care prin liderii lor au trădat interesul real al oamenilor care suferă cu adevărat în România.

Desigur, alături de specimene aflate în imediata vecinătate a ministrului.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *