Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Sep 2012

Lansarea primei abordări personalizate pentru melanomul malign. Pe scurt, despre Zelboraf, mutația BRAFV600 și testul diagnostic

1. Pentru prima dată în istorie, un medicament a fost aprobat atât în SUA, cât și în Uniunea Europeană, împreună cu testul diagnostic (companion diagnostic). Intrăm într-o altă etapă, a cărei complexitate putem doar să o bănuim, de dezvoltare și aprobare a medicamentelor într-o cheie personalizată.

2. Să nu inducem false așteptări și speranțe celor care au fost, sunt și vor fi diagnosticați cu melanom malign. Vemurafenib este indicat în acest moment doar pentru melanomul malign metastazat, la pacienți cu mutație BRAFV600 pozitivă.

3. Mutația respectivă o au aproximativ 50% dintre pacienții cu melanom malign metastazat. Practic, doar la aceștia va da rezultate vemurafenib. Estimările arată că numărul românilor care ar putea beneficia de pe urma tratamentului cu Zelboraf este de maximum 350 de persoane.

4. O schimbare fundamentală pentru practica oncologică: testul pentru mutația BRAFV600 este obligatoriu înainte de a se lua în calcul inițierea tratamentului.

5. Este doar primul pas în terapia personalizată a melanomului malign. Alte tratamente sunt deja validate de studiile clinice, așteptând aprobarea organisemelor de reglementare pentru a fi folosit în practica de zi cu zi. Aici, despre dabrafenib și trametinib.

——-

Comunicatul oficial al companiei Roche poate fi citit aici. Plus un scurt ghid despre melanomul malign.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *