Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

19 Nov 2015

Două vești bune pentru pacienții cu mielom multiplu și cu leucemie limfoblastică acută

Două vești bune pentru pacienții cu mielom multiplu și cu leucemie limfoblastică acută

 

Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a acordat avize pozitive pentru două noi tratamente ale companiei Amgen, recomandând acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru:

  • Kyprolis (carfilzomib) în asociere cu lenalidomidă şi dexametazonă pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu mielom multiplu, care au primit cel puţin o terapie anterioară.
  • Blincyto (blinatumomab) în regim de aprobare condiţionat, pentru tratamentul adulţilor cu leucemie limfoblastică acută (LLA) cu precursor de celulă B, refractară sau recidivată, cu cromozom Philadelphia negativ (Ph-).

Kyprolis este un inhibitor proteazomal care poate fi utilizat în tratamentul pacienţilor cu mielom multiplu recăzut/refractar. Proteazomii au un rol important în funcţionarea şi dezvoltarea celulară, descompunând proteinele care sunt deteriorate sau care nu mai sunt necesare. Kyprolis blochează proteazomii, ceea ce determină o acumulare excesivă de proteine în interiorul celulelor. În cazul anumitor celule, în special al celulelor de mielom, Kyprolis poate induce moartea celulară, deoarece aceste celule pot conţine o cantitate mai mare de proteine anormale.

Blincyto este prima validare clinică a platformei de tratament cu anticorpi bi-specifici care mobilizează limfocitele T (BiTE®), o abordare terapeutică inovatoare, care poate ajuta propriul sistem imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului.

Opiniile favorabile din partea CHMP vor fi supuse revizurii de către Comisia Europeană şi în cazul acordării autorizaţiei de punere pe piaţă, cele două produse vor putea fi comercializate în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi în Islanda, Lichtenstein şi Norvegia.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Medicamente aprobate în Europa în 2015: 93 în total, 39 sunt molecule complet noi | SM SPEROMAX ALBA - [...] Blincyto – pentru tratamentul adulţilor cu leucemie limfoblastică acută (LLA) cu precursor de celulă B, refractară sau recidivată, cu cromozom…

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *