Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

18 Apr 2013

Am vorbit pentru revista “Capital”: Pacienții urmează medicii. Și banii, pacienții

Am vorbit pentru revista “Capital”: Pacienții urmează medicii. Și banii, pacienții

 

La fiecare 5 ore, un medic pleacă din România. În fiecare minut, sunt sute de pacienți sau aparținători care se întreabă cum ar putea să ia și ei calea deschisă de medici, spre statele vestice ale UE? Directiva Comisiei Europene ale carei prevederi sunt obligatorii pentru Romania începând cu data de 25 octombrie 2013 va consacra libera circulație în spațiul comunitar a pacienților. Teoretic, a tuturor pacienților. Practic, vor beneficia doar cei cu bani, care-și permit accesul la servicii medicale de top, dar nu pot beneficia de ele în țară.

Din cel puțin două motive. Primul: prețurile decontate de CNAS sunt, pentru majoritatea serviciilor medicale, mult mai mici decât în Vest, iar diferența trebuie acoperită din buzunar sau pe asigurarea complementară, privată. Al doilea motiv: cheltuielile cu transportul și cazarea în străinatate nu sunt eligibile pentru decontare, urmând a fi suportate tot de pacientul român. Cum zona asigurărilor medicale private nu este dezvoltată încă, este foarte greu de crezut că un pacient din clasa medie, pentru a nu mai vorbi de cei mai săraci, poate merge de rutină la tratamente medicale în spațiul Uniunii Europene.

Prețurile scăzute ale unor servicii, cum ar fi cele de imagistică, de balneologie, de chirurgie estetică sau de medicină dentară, pot atrage pacienți din alte state, în care există liste de așteptare pentru astfel de proceduri. O infuzie financiară de care are nevoie sistemul sanitar românesc, o sursă de venituri pentru spitalele și clinicile noastre, dar și un semn de întrebare referitor la accesul pacienților români la aceste servicii, care teoretic poate fi afectat prin suprasaturarea cu străinii buni-platnici. Partea bună ține de creșterea calității îngrijirilor medicale oferite de furnizorii români de servicii medicale, care nu-și vor mai permite, în raport cu pacienții străini, “scăpările” care adesea țin agenda media.

“Medicii au plecat, bolnavii cu bani îi urmează, dar spitalele rămân. Cu sărăcia, nevoile, pacienții și doctorii care cred încă în Jurământul lui Hipocrate”

 Articolul din “Capital”, care citează multe voci importante din sistemul sanitar, mai jos:

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *