Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Jun 2016

#ASCO2016. Pacientele cu cancer la sân metastatic contribuie la cercetarea medicală via Facebook

#ASCO2016. Pacientele cu cancer la sân metastatic contribuie la cercetarea medicală via Facebook

 

MBC Project este numele proiectului prezentat astăzi la ASCO 2016 și care ar putea contribui esențial la modul în care se desfășoară cercetarea medicală și studiile clinice conduse de mediul academic. 

Dr. Nikhil Wagle, investigator principal al MBC Research, a afirmat că, în cele 7 luni de la startul cercetării, mai mult de 2.000 de femei cu cancer de sân metastatic au fost înrolate folosind social media (conturile de Facebook, Twitter, bloguri) și grupuri de suport ale pacienților. Mai mult de jumătate dintre paciente au fost de acord, prin semnarea unui consimțământ online, să pună la dispoziția cercetătorilor dosarele lor medicale. “În mod normal, toate aceste informații ar fi rămas undeva în arhivele spitalelor din comunitate, fără a putea fi puse în valoare prin proiecte de cercetare”, a explicat dr. Wagle.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale studiului se referă la cercetarea mecanismelor care stau la baza răspunsului excepțional la tratament al unor paciente cu cancer de sân metastatic. “Sunt paciente cu boală foarte avansată, dar care în urma tratamentului ajung la remisiune completă. La alte paciente, dimpotrivă, evoluția este nefavorabilă, în ciuda tratamentului adecvat. Încercăm, prin acest studiu, să găsim corelații care să ne ajute să înțelegem de ce se întămplă acest lucru”, a explicat dr. Nikhil Wagle.

MBC Project se desfășoară în cadrul unui parteneriat dintre Broad Institute of MIT și Dana Farber Cancer Institute.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *