Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

31 May 2015

ASCO 2015: cancerul la copil, beneficiile dovedite ale inovației

ASCO 2015: cancerul la copil, beneficiile dovedite ale inovației

 

Unul dintre paradoxurile lumii oncologiei consta în faptul că, în foarte multe cazuri, copiii cu diverse forme de cancer reușeau să fie vindecați, dar se îmbolnăveau și chiar decedau din cauza tratamentului anti-canceros pe care-l primeau. 

Cu 50 de ani în urmă, doar un copil din 5 diagnosticați cu cancer supraviețuia, pe când acum procentul este de peste 80%, la 5 ani de la primirea diagnosticului. Mai mult, cu 4-5 decade în urmă, riscul de deces la copiii care supraviețuiau cancerului era foarte mare, în special din cauza bolilor cardio-pulmonare și a apariției unui al doilea cancer.

Datele provin din “Childhood Cancer Survivor Study”, studiu prezentat în sesiunea plenară ASCO 2015 și care a inclus 34.000 de supraviețuitori ai cancerului pediatric (vârsta la diagnostic sub 21 de ani), diagnosticați în perioada 1970-1999.

Mortalitatea de toate cauzele la 15 ani de la diagnostic a scăzut de la 12.4% la 6%, de-a lungul perioadei studiate. Cifre notabile din acest punct de vedere s-au înregistrat în cazul tumorii Wilms, a limfomului Hodgkin și a leucemiei limfoblastice acute.

Elementul cheie în obținerea acestor rezultate este rafinarea continuă a tratamentelor. Dacă, în anii ’70, 86% dintre pacienții cu leucemie limfoblastică acută primeau ca tratament radioterapia craniană, în anii ’90 procentul a scăzut la 22%. De asemenea, dozele de radiații sau de chimioterapice (antraciclina) s-au redus în acele forme de cancer cu prognostic favorabil, fără a compromite rezultatul final.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *