Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

2 Jun 2013

ASCO 2013: statusul KRAS face diferența între cetuximab și bevacizumab, în cancerul colorectal

ASCO 2013: statusul KRAS face diferența între cetuximab și bevacizumab, în cancerul colorectal

 

Studiul de fază III FIRE-3 arată că tratamentul de primă linie cu cetuximab (Erbitux) plus chimioterapia cu FOLFIRI (acid folinic, fluorouracil, irinotecan) aduce un beneficiu de 4 luni de supraviețuire comparativ cu combinația dintre bevacizumab (Avastin) și FOLFIRI, la pacienții cu cancer colorectal metastatic care prezintă forma sălbatică (fără mutații) a genei KRAS.

Până la acest studiu, pacienții cu cancer colorectal metastatic și formă sălbatică a genei KRAS primeau ca primă linie de tratament Avastin și FOLFIRI, deși nu era clar în ce măsură aceștia beneficiau cu adevărat de acest tratament sau ar fi trebuit tratați cu Erbitux și FOLFIRI.

Cetuximab acționează la nivelul EGFR (epidermal growth factor receptor), blocând creșterea tumorală. Medicamentul este aprobat doar pentru tratamentul pacienților care nu au mutații la nivelul genei KRAS (aproximativ 60% dintre cazurile de cancer colorectal).

Bevacizumab acționează la nivelul VEGF, o proteină implicată în creșterea și proliferarea vaselor de sânge ale tumorii. Statusul KRAS pare a nu influența răspunsul la terapia cu bevacizumab.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *