Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

12 Sep 2013

Oncotype DX: testul care arată dacă este necesară chimioterapia în cancerul la sân. Plus: recidivează sau nu cancerul?

Oncotype DX: testul care arată dacă este necesară chimioterapia în cancerul la sân. Plus: recidivează sau nu cancerul?

 

Da, este medicina personalizată. Medicina momentului, nu a viitorului. Aplicată într-una dintre cele mai dramatice boli care afectează femeile, cancerul de sân. 

Diagnosticul de cancer de sân, ca diagnosticul majorității formelor de cancer, aduce cu sine nu doar neliniștea dată de boala în sine, cât și spectrul teribil al ședințelor de chimioterapie, cu toate neajunsurile cunoscute. Plus întrebarea: dacă trec de momentul ăsta cu bine, îmi va recidiva boala?

Cum se ajunge la chimioterapie

Dacă femeia a fost diagnosticată cu cancer de sân invaziv, în stadiul incipient, și are receptor de estrogen pozitiv (ER+), opțiunile de tratament trebuie să fie discutate împreună cu medicul. Acesta poate propune chimioterapia adjuvantă, pe lângă hormono-terapie (tamoxifen sau inhibitor de aromatază), medicul luând în calcul vârsta pacientei, starea de sănătate generală și antecedentele medicale personale heredocolaterale, alături de mărimea și gradul tumorii și a nodulilor limfatici, când aceștia sunt prezenți.

În afara acestor informații, există posibilitatea de a obține date esențiale și examinând biologia celulelor tumorii, așa încât medicul și pacientul să ia, împreună, o decizie informată și personalizată în privința adăugării chimioterapiei la planul terapeutic.

Cu alte cuvinte, testul Oncotype DX ne arată dacă o pacientă cu cancer la sân invaziv, în stadiul incipient, ER+, beneficiază cu adevărat de adăugarea chimioterapiei la tratamentul hormonal.

Oncotype DX este un test molecular de diagnostic care analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea a 21 de gene din țesutul recoltat în timpul operației. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizeaza un Scor de Recurență. Scorul de Recurență este un număr cuprins între 0 și 100, și poate furniza informații despre probabilitatea de reapariție a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului și despre probabilitatea de a beneficia de pe urma chimioterapiei. Pe baza Scorului de Recurență, pacienții sunt împărțiți în trei grupuri de Risc: Risc Crescut (SR ≥31), Risc Intermediar (SR 18-30) sau Risc Scazut (SR < 18).

Cine este eligibilă pentru test?

O potențială candidată pentru testul Oncotype DX în cancerul de sân este eligibilă din punct de vedere medical pentru chimioterapie și:

– A fost diagnosticată cu stadiu I, II sau III de cancer de sân invaziv, tipul cancerului de sân este pozitiv din punct de vedere al receptorilor de estrogen (ER+), din punct de vedere al receptorului de factor de creștere epidermic – negativ (HER2-) și nu prezintă noduli limfatici afectați sau metastază

sau

– Este vorba despre o femeie aflată în etapa post-menopauză, diagnosticata cu noduli pozitivi (1-3 noduli pozitivi), ER+, HER2-.

Recomandat de toate ghidurile importante

Testul Oncotype DX este inclus în 4 ghiduri clinice majore: National Comprehensive Cancer Network (NCCN), European Society of Medical Oncology (ESMO), American Society of Clinical Oncology (ASCO) și ghidurile clinice de la St. Gallen Consensus 11.

Trei dintre ele au inclus testul Oncotype DX pentru cancerul de sân în ghidurile lor clinice, ca o opțiune pentru a prezice dacă o pacientă beneficiază sau nu de pe urma chimioterapiei.

ESMO recunoaste Scorul de Recurență al Oncotype DX ca pe un instrument de diagnostic folositor în obținerea de informații adiționale prognostice și/sau predictive în completarea analizei patologice și pentru a prezice raspunsul la chimioterapia adjuvantă, în special pentru pacienții cu cancer de sân ER +, în fază incipientă.

2 ani de viață în plus

O analiză despre raportul dintre cost-eficienta al testului Oncotype DX pentru cancerul de san a arătat că terapia ghidată de Oncotype DX pentru cancerul de sân a fost asociată cu un câștig de 2,2 ani în speranța de viață a pacientei, în comparație cu terapia cu tamoxifen sau cu terapia cu tamoxifen combinat cu chimioterapie.

Sfat practic

Întreabă medicul despre Oncotype DX. Este disponibil și pentru pacientele din România.

1 Comment

  1. Buna ziua! Medicul meu mi-a recomandat aceasta analiza! M-a interesează care este costul!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *