Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

3 Jun 2013

ASCO 2013: Screening cu oțet pentru cancerul de col uterin, în India

ASCO 2013: Screening cu oțet pentru cancerul de col uterin, în India

 

Un studiu randomizat, realizat pe aproximativ 150.000 de femei din India, pentru o perioadă de 15 ani, a demonstrat că examinarea vizuală cu acid acetic (VIA, oțet), realizată de două ori pe an, reduce mortalitatea prin cancer de col uterin cu o treime.

Cancerul de col uterin este principala cauză de deces la femei în India, pe fondul accesului scăzut la testarea Pap. Estimările arată că, folosind această metodă de screening, în fiecare an se pot salva 22.000 de vieți în India și peste 73.000 de vieți în restul statelor care au puține resurse financiare alocate sistemelor de sănătate.

Studiul a fost realizat folosind resursele umane din asistența medicală primară (medici, asistente medicale), aflate în contact cu comunitățile, având astfel un acces mai ușor la testarea femeilor.

Studiile anterioare au sugerat faptul că screeningul cu oțet este o alternativă rezonabilă la efectuarea testului Pap sau a testării ADN HPV, datorită costului redus și a ușurinței cu care poate fi realizat.

Testul cu oțet este foarte simplu de efectuat: se aplică oțet pe colul uterin cu un tampon de bumbac, iar după 60 de secunde colul este examinat cu ochiul liber, folosind o lampă. Leziunile precanceroase vor avea culoarea albă după aplicarea acidului acetic, în timp ce restul țesutului nu își modifică deloc culoarea. Rezultatul se cunoaște imediat, ceea ce reprezintă un avantaj important mai ales în zonele rurale izolate.

Pe baza datelor acestui studiu se va realiza strategia națională de screening pentru cancerul de col uterin în India, care va fi însoțită de o campanie de educare a personalului medical și a femeilor în privința acestei boli.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *