Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Mar 2013

Dependența de alcool. Inovație în tratament: Selincro

Dependența de alcool. Inovație în tratament: Selincro

Medicamentul Selincro® (nalmefen) a primit autorizația de punere pe piață în UE. Este prima terapie aprobată pentru reducerea consumului de alcool, iar în România ar putea fi disponibilă în a doua jumătate a anului

Selincro oferă o nouă abordare pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu dependenţă de alcool, care prezintă un risc crescut privind consumul de alcool. În studiile clinice, Selincro a redus consumul de alcool cu aproximativ 60% după şase luni de tratament. Dependenţa de alcool este considerată o problemă majoră de sănătate publică, având consecinţe negative pe plan fizic, mental şi social. Există o nevoie semnificativă nesatisfăcută în ceea ce priveşte dependenţa de alcool, întrucât aceasta este atât subdiagnosticată cât şi insuficient tratată. În Europa, mai mult de 90% dintre cei 14 milioane de pacienţi cu dependenţă de alcool sunt în prezent netrataţi.

Cum acționează noul medicament?

Selincro este un modulator dual al sistemului opioid, care acţionează la nivelul sistemului motivaţional al creierului, acesta fiind dereglat la pacienţii cu dependenţă de alcool. Selincro este conceput pentru a reduce efectele de întărire generate de alcool, reducând astfel nevoia imperioasă de a consuma alcool. Selincro a fost conceput a fi utilizat la nevoie, prin administrarea unei singur comprimat în fiecare zi în care pacientul simte un risc de a consuma alcool.

„Pentru o mare parte a pacienţilor cu dependenţă de alcool, reducerea consumului de alcool este un obiectiv terapeutic mai acceptabil şi mai realist”

Prof. Dr. Karl F. Mann, Directorul Departamentului de Comportament Dependent şi Medicină pentru Dependenţă din cadrul Institutul de Sănătate Mentală din Mannheim, Germania. 

Autorizaţia de punere pe piaţă a Selincro a fost bazată pe rezultatele a trei studii clinice pivotale, randomizate, dublu-orb, controlate placebo, care au evaluat eficacitatea şi siguranţa pentru aproximativ 2000 de pacienţi diagnosticaţi cu dependenţă de alcool.

România, în top 3 european la consumul de alcool

„Consecinţele medicale ale abuzului de alcool privesc aproape toate specialităţile medicale şi antrenează, în lumea întreagă, aproximativ 15% din costurile alocate sistemului de îngrijiri medicale. Riscul pe durata vieţii pentru abuzul de alcool este de 15% pentru bărbaţi, iar pentru dependenţă 10%. Date foarte recente ale Comisiei Europene situează România printre primele 3 ţări din Europa la consumul del alcool per capita. România, alături de Ungaria, prezintă cele mai înalte rate ale mortalităţii prin ciroză hepatică alcoolică înregistrate în Europa la mijlocul anilor ’90 (Edwards, 1997). Acum câţiva ani, OMS anticipa o creştere constantă a consumului de alcool în ţările estice din Europa, în absenţa unor măsuri eficiente de combatere a alcoolismului, previziune ce se confirmă în datele recente ale UE. Cu toate acestea, în prezent, tratamentul psihiatric modern al alcoolismului este cvasi inexistent în România”, explică Prof. Dr. Dan Prelipceanu, Director de cercetare – dezvoltare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Bucureşti.

Reducere cu 60% a consumului de alcool

Selincro a dovedit eficacitate privind reducerea consumului de alcool la pacienţii cu risc crescut de consum de alcool. Pacienţii trataţi cu Selincro au prezentat o reducere de 40% a consumul total de alcool în prima lună de tratament, iar la sfârşitul studiului de şase luni, consumul de alcool a fost redus cu aproximativ 60%. Aceasta corespunde unei reduceri în medie egală cu aproape o sticlă de vin pe zi. Datele din studiul de 1 an au sugerat o eficacitate pe termen lung a Selincro de peste 6 luni. Selincro a fost în general bine tolerat, iar efectele adverse au fost în principal de la uşoare la moderate şi tranzitorii.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *