Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

14 May 2013

Medicina celor 4P: Angelina Jolie, gena BRCA și mastectomia preventivă

Medicina celor 4P: Angelina Jolie, gena BRCA și mastectomia preventivă

“Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani şi a murit la 56 de ani. A rezistat destul ca să îşi cunoască primul nepot şi să îl ţină în braţe. Dar restul copiilor mei nu vor avea şansa de a o cunoaşte şi de a afla ce fiinţă plină de graţie era”

Profesorul Luc Montagnier a spus-o foarte clar, în vizita de acum un an la București: medicina viitorului este medicina celor 4P. Prevenție, Predicție. Participare. Personalizare.

Opțiunea Angelinei Jolie, făcută publică astăzi în New York Times, vine să confirme predicția laureatului Premiului Nobel pentru Medicină, referitoare la modul în care trebuie să începem să gândim medicina.

Actrița americană a suferit o dublă operație de mastectomie radicală, după ce, în urma analizei genetice, s-a constatat că avea un risc de 87% de a face cancer de sân și de 50% de a face cancer ovarian, fiind purtătoarea unei mutații a genei BRCA1.

“Am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv. Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operaţia este mai complexă”

Mutațiile BRCA1 se întâlnesc pe cromozomii 13 și 17, fiind transmise autozomal dominant. Mutațiile se pot determina în urma unui test de sânge, iar costul este de aproximativ 3.000 de dolari. Dar trebuie știut că doar femeile cu risc crescut de cancer de sân sau ovar (cazuri de cancer de sân sau ovar în familie) beneficiază de pe urma acestui test genetic.

Doar 3-5% dintre femeile care suferă de cancer la sân prezintă o mutație a BRCA, în timp de 10-15% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă o mutație a BRCA.

“Am ales să-mi fac publică povestea pentru că sunt atâtea femei care nu ştiu că ar putea fi bolnave de cancer. Sper ca şi ele să poată să se testeze genetic şi, dacă află că prezintă un risc ridicat, vor şti şi ele că au alternative mari”

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *