Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

19 Aug 2013

Regele Cioabă și medicina celor 4P. Mesajele cheie

Regele Cioabă și medicina celor 4P. Mesajele cheie

 

“Medicina viitorului este medicina celor 4P – predicție, participare, personalizare, prevenție”, spunea în urmă cu un an profesorul Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

Urmărind, pe cele 4 paliere, drama ultramediatizată a regelui Cioabă, putem desprinde câteva mesaje cheie din perspectiva promovării sănătății. Valabile pentru noi toți.

1. Predicție. Supraponderal, având deja comorbidități cardiovasculare, în bătaia soarelui de august. Nu ne surprind scenariul și desfăsurarea acțiunii, nu?

2. Participare. Mobilizarea familiei, a membrilor etniei, a mediului politic. Toate la cel mai înalt nivel, dar tardiv, când deja nu se mai putea face nimic.

3. Personalizare.  În Antalya, a avut parte de cel mai înalt nivel de asistență medicală, dar nu a fost suficient. Tehnologia a avansat, acum se pot implanta dispozitive care să ajute funcția de pompă a inimii, dar niciun aparat nu poate repara dezastrele produse în timp, cu perseverență.

4. Prevenție. Terenul unde a fost pierdută lupta cu kilogramele, cu riscul cardio-vascular, cu boala coronariană și, în final, cu viața.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *