Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

21 Jul 2016

Biotehnologia: de la pâine și brânză, la medicamentele biologice sofisticate care salvează vieți. Lansarea campaniei “Pentru viață”

Biotehnologia: de la pâine și brânză, la medicamentele biologice sofisticate care salvează vieți. Lansarea campaniei “Pentru viață”

 

Am lansat ieri ediția din anul 2016 a campaniei “Pentru Viață”, dedicată biotehnologiei și medicamentelor biologice, o inițiativă a Centrului pentru Inovație în Medicină, susținută de Local American Working Group. 

Biotehnologia și medicamentele biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave, precum cancerul, diabetul, hemofilia, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale.

Cu 15 ani în urmă, un pacient cu cancer colo-rectal metastatic avea o speranță de viață de numai 5 luni, cu medicamentele chimioterapice disponibile. Acum, după ce pacienții cu această boală au avut acces la medicamente biologice, cum sunt anticorpii monoclonali, speranța de viață medie este de cel puțin 2 ani. Medicamentele biologice fac, la propriu, diferența între viață și moarte.

 conferinta biotehnologie marius geanta

La conferița de presă au mai luat parte, prezentând perspectiva pacienților, Cezar Irimia – președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Nicolae Oniga – președinte Asociația Națională a Hemofilicilor din România și Cristian Andriciuc – Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

În acest moment, sunt în dezvoltare pe plan mondial peste 700 de medicamente biologice, peste jumătate dintre acestea fiind medicamente pentru cancer. Este de așteptat ca multe dintre medicamente să ajungă pe piață în viitorul apropiat, cu provocări majore pentru practica medicală, pentru pacienți, dar și pentru sistemul de sănătate în ansamblu. De aceea, atragem atenția asupra importanței respectării unor principii care decurg din înțelegerea profundă a domeniului complex al biotehnologie.

Cele 5 principii referitoare la biotehnologie și medicamente biologice, esențial a fi respectate la nivelul sistemului de sănătate din România:

INFORMARE ȘI EDUCARE CONTINUĂ. Creșterea nivelului de informare asupra biotehnologiei și a medicamentelor biologice, în cadrul tuturor factorilor implicați. Informarea pacienților asupra medicației biologice pe care o primesc și la orice moment în care aceasta se schimbă.

MEDICUL ARE DECIZIA. Păstrarea deciziei de prescriere pe brand la nivelul medicului, pentru medicamentele biologice. Doar medicul este în măsură să decidă substituția medicamentoasă, în baza unor ghiduri terapeutice bazate pe dovezi. Substituția nu se poate face de către farmacist, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor convenționale, obținute prin sinteză chimică.

ACCES ACCELERAT. Accesul pe lista medicamentelor compensate în ritm accelerat pentru medicamentele biologice care-și demonstrează fără echivoc valoarea în studii clinice. Cale de acces rapid pentru medicamentele biosimilare – proces simplificat de evaluare.

MONITORIZARE ATENTĂ. Focus crescut pe farmacovigilență și raportarea reacțiilor adverse, mai mult decât în cazul medicamentelor convenționale, obținute prin sinteză chimică. În acest sens, este esențială înființarea registrelor pentru medicația biologică, împreună cu asigurarea unui nume unic pentru fiecare biosimilar, pentru a asigura trasabilitatea produsului.

TRANSPARENȚĂ TOTALĂ. Transparentizarea informațiilor despre medicamentele biosimilare – mai cu seamă studiile care compară direct medicamentele

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *