Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Sep 2012

Noua Europă își unește vocile pentru a capta atenția unei categorii speciale de oameni: politicienii

 

Prima tentație este comparația. Noi sau bulgarii? Cum, ne-au depășit? Nu se poate, domnule, suntem peste ei!

 

Recunosc, am avut tendința de a scrie în acești termeni, după ce am urmărit Bayer Oncology Summit, eveniment care a reunit medici oncologi și jurnaliști din România și Bulgaria, la sfârșitul săptămânii trecute.

 

Diferențele sunt totuși mici, iar simpla idee a comparației între noi nu ne ajută prea mult. Trăim, istoric, aceeași suferință cronică, și ne încărcăm, de 20 de ani, cu aceeași speranță de mai bine.

 

Pentru amatorii de statistici, să notăm că, în Bulgaria:

 

– există 13 centre regionale de tratare a cancerului

– un sfert din bugetul oncologiei este cheltuit pe medicamente

– un medicament intră pe lista de compensare după ce este pe lista de compensare în 5 din 17 state europene

– sunt alocați 29 de euro per capita, față de 22 de euro la noi, pentru bolnavii onologici

– în 2009, a avut loc o reforma radicală a finanțării oncologiei, prin trecerea de la Minister la Fondul Național de Asigurări de Sănătate

– pacienții sunt reprezentați în board-ul Fondului Național de Asigurări de Sănătate și la comisia de transparență, fiind astfel parte din procesul decizional

 

Dincolo de cifre, sunt oamenii. Medicii, pacienții și o specie mai ciudată, numită politicieni. Pacienții vor să fie mai bine îngrijiți, medicii știu cum să facă asta, dar totul depinde de modul în care le este captată atenția politicienilor. De cât înțeleg, de cât vor, de cât pot.

 

Poate părea ciudat, nedrept sau chiar o prostie, dar deciziile, sanitare și nu numai, stau în mâna acestor oameni din Parlamentele naționale sau din Parlamentul European, din Guverne sau din Comisia Europeană. Nu sunt medici, nu prea înțeleg medicina, de aceea au nevoie de mesaje simple, concise, și de perspectiva unor rezultate în cadrul acelui ciclu electoral.

 

Făcându-i parte din dezbatere, ținându-i informați și, mai ales în preajma alegerilor, punându-i sub presiune, putem obține de la politicieni ceea ce ne dorim cu toții.

 

La final, un mic training despre captarea atenției politicienilor, cu domnul John Bowis, fost ministru al sănătății în Marea Britanie, fost europarlamentar și actual suporter al Inițiativei pentru Sănătatea Bărbatului 🙂

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *