Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Jul 2013

Ediție specială Hipocrate*: Cum se schimbă directivele europene, pentru o calitate mai bună a vieții pacientului

Ediție specială Hipocrate*: Cum se schimbă directivele europene, pentru o calitate mai bună a vieții pacientului

 

O știre de la sfârșitul lunii martie a trecut aproape neobservată: compania Johnson&Johnson a decis să retragă de pe piață și să înlocuiască, la nivel mondial, peste 2 milioane de glucometre din gama de vârf, One Touch Verio IQ. Motivul: glucometrele nu reușeau să redea valoarea reală a glicemiei la pacienții la care nivelul era extrem de crescut, făcând astfel imposibil diagnosticul și tratamentul hiperglicemiilor severe. 

Câteva săptămâni mai târziu, în cadrul unui briefing media dedicat diabetului zaharat, profesorul Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, atrăgea atenția asupra calității glucometrelor folosite de către pacienții români, “care uneori le pot pune chiar viața în pericol”. Profesorul Hâncu a punctat nevoia ca domeniul dispozitivelor medicale să fie mai bine reglementat, urmând modelul aprobării medicamentelor în spațiul Uniunii Europene.

La sfârșitul anului 2012, la rândul nostru, am atras atenția asupra faptului că nu toate glucometrele sunt la fel. Campania “Alege cu grijă glucometrul!” s-a bazat pe datele din două studii științifice care arătau diferențe majore între glucometre și benzile de testare! 

Continuăm acum, cu o nouă ediție specială Hipocrate despre reglementarea în domeniul dispozitivelor medicale în UE, pornind chiar din inima Europei, de la Bruxelles. Doamna Paola Testori Coggi, director general DG SANCO, organismul care propune modificarea directivelor europene referitoare la dispozitivele medicale, a vorbit în exclusivitate pentru “Hipocrate” despre principalele modificări legislative comunitare.

* Editorial apărut în ediția specială Hipocrate

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *