Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

26 Jan 2015

Viziunea Google: o lume personalizată. Și o medicină asemenea.

Viziunea Google: o lume personalizată. Și o medicină asemenea.

 

Erich Schimdt, șeful Google, a făcut agenda media săptămâna trecută, când într-o intervenție în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos a afirmat că “Internetul va dispărea”.

Șocul a fost atât de puternic, încât puțini au mai avut răbdare să asculte până la capăt: “Vor fi atat de multe adrese IP… atât de multe dispozitive, senzori, lucruri pe care le poți purta, lucruri cu care interacționezi fără să-ți dai seama. Aceste lucruri vor fi parte a fiecaruia dintre noi, tot timpul. Imaginați-vă că intrați într-o cameră și camera este dinamică. Și, cu permisiunea voastră, puteți interacționa cu lucrurile din camera. O foarte personalizată, foarte interactivă și foarte, foarte interesantă lume se va dezvălui“.

foto marius geanta ochelari google

Google lucrează de câțiva ani la crearea acestei lumi noi. Ochelarii Google, aflați în faze avansate de dezvoltare, reprezintă probabil produsul cel mai vizibil al companiei, din perspectiva inovației. Am avut șansa, în urmă cu câteva luni, să testez Google Glass, într-un experiment la ASCO.

Ochelarii pe care i-am purtat reprezentau un prototip, fiind de așteptat ca versiunea pentru piață să fie mai rafinată, cu un dispozitiv optic mai discret. Dar și așa, din punctul de vedere al funcționalității, ochelarii Google au potențialul de a schimba fundamental modul în care interacționăm cu mediul înconjurător. Cu obiectele și cu oamenii. E suficientă o comandă vocală sau atingerea fină a ramei pentru ca pe ecran (care nu interferă cu câmpul vizual) să se deruleze, de exemplu, rezultatele căutării unui cuvânt. Search: “hipertensiune arterială”

Mi-am imaginat atunci cum ar fi ca un pacient să poarte acești ochelari în timpul unei vizite la medic? Și să poată verifica, în timp real, de exemplu, dacă recomandările medicului sunt conform ghidurilor și protocoalelor! Cum ar arăta o conversație astfel pornită și cât de mare ar fi schimbarea în relația tradițională medic – pacient, în care medicul vorbește și pacientul ascultă cu supușenie? O altă lume? Da, fără îndoială. Născută din inovație, cu suferință, lacrimi și sânge.

Un alt aspect: lumea personalizată despre care discuta șeful Google este o lume în care mediul înconjurător va lucra pentru noi. Va strânge informații mai ceva ca un serviciu special clasic.

Serviciul de Informații despre Sănătatea Ta va lucra cu senzori aflați în cana cu cafea, pe covor, la toaletă, în mașină sau oriunde poți merge cu pasul și cu gândul, iar informațiile captate vor fi stocate într-un cloud personal și analizate, oferind cele mai bune sinteze, pe baza cărora putem lua, noi și medicii noștri, cele mai bune decizii pentru sănătatea noastră. Detaliez într-un articol viitor.

Aceasta este medicina bazată pe dovezi a viitorului. Dovezi din viața reală, strânse în timp real, de la oameni reali. Medicina personalizată, cu adevărat.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *