Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

30 Sep 2013

Săptămâna Europeană a Urologiei: “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”

Săptămâna Europeană a Urologiei: “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”

 

Asociația Română de Urologie și Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului au lansat campania de informare “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”, cu prilejul Săptămânii Europene a Urologiei. Tema din acest aneste adenomul de prostată.

Pe scurt

  • Aproximativ 900.000 de bărbați români suferă de boli ale prostatei (adenom, cancer sau infecții)
  • Adenomul de prostată apare în general la bărbații cu vârsta peste 50 de ani.
  • O treime dintre bărbații cu vârsta de peste 70 de ani şi jumătate dintre cei cu vârsta de peste 80 de ani suferă de adenom de prostată
  • Adenomul de prostată este o boală care se agravează în timp. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie cât mai precoce şi administrat timp îndelungat.
  • Tratamentul nu trebuie să fie întrerupt, chiar dacă simptomele bolii au dispărut. Întreruperea tratamentului duce la complicații ale adenomului de prostată, precum retenția acută de urină și nevoia intervenției chirurgicale

50% dintre bărbații cu vârsta peste 80 de ani

“Adenomul de prostată apare cu cea mai mare frecvență la vârsta de 55-60 de ani. Cu cât bărbatul înaintează în vârstă, cu atât riscul de adenom creşte. Peste vârsta de 70 de ani, un bărbat din trei suferă de adenom de prostată, iar procentul urcă la 50% la grupa de vârstă de peste 80 de ani. Adenomul de prostată are repercusiuni majore asupra calităţii vieţii bărbatului, fiind o boală evolutivă, care în timp duce la complicații. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie început cât mai precoce şi administrat timp îndelungat”, afirmă domnul academician Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

Detecție timpurie, tratament eficient

“Simptomele de tract urinar inferior, cauzate în mare măsură de adenomul de prostată, au o prevalență de 14% la bărbații cu vârsta de 30 de ani și de 40% la bărbații care trec de vârsta de 50 de ani, la nivel european”, spune Prof. Dr. Ian Banks, președinte al European Men’s Health Forum, partener al Inițiativei pentru Sănătatea Bărbatului. “Pe măsură ce fenomenul de îmbătrânire a populației este din ce în ce mai pronunțat, devine din ce în ce mai important ca adenomul de prostată să fie detectat timpuriu și tratat eficient”.

Screen shot 2013-09-20 at 5.41.48 PM

Tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt fără consultarea prealabilă a medicului!

Afecțiunile prostatei (benigne – adenomul de prostată, maligne – cancerul de prostată, și infecțioase) afectează aproximativ jumătate din populația masculină trecută de 50 de ani. Din cei peste 900.000 de pacienți români cu boli de prostată, doar un sfert se prezintă anual la medic pentru a primi un tratament. “Ce se întamplă cu ceilalți? Vor ajunge până la urmă la tratament, dar într-o fază a bolii mult mai avansată”, explică profesorul Ioanel Sinescu, punctând că “tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt fără consultarea prealabilă a medicului. Chiar dacă simptomele bolii au dispărut, tratamentul trebuie continuat pe o perioadă mai lungă. În caz contrar, prostata va continua să crească în dimensiuni, iar boala se poate complica printr-o retenție acută de urină sau va fi nevoie de o intervenție chirurgicală”.

Evaluarea anuală a prostatei

După vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat trebuie să facă o evaluare anuală a aparatului urinar și, în special, a prostatei. Principalele testări: determinarea antigenului specific prostatic (PSA) și un examen ecografic, la care se poate adăuga tușeul rectal. Dacă apar semne de tip urinare frecventă, urinare dificilă sau senzația de urinare incompletă, fără îndoială că evaluarea va trebui să fie facută chiar și înaintea vârstei de 50 ani.

 Ai grijă de sănătatea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!

Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului este o platformă științifică de comunicare și educare, desfășurată sub patronajul European Men’s Health Forum, coordonată de Kol Medical Media, și la care au aderat cele mai importante societăți profesionale medicale din România. În centrul Inițiativei este website-ul inovator, www.sanatateabarbatului.ro, iar sloganul oficial este “Ai grijă de sănătatea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!”. Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului din România a fost lansată în luna iunie 2012, în cadrul Conferinței pentru Sănătatea Bărbatului desfășurată la Copenhaga.

O situație dramatică a sănătății bărbatului în Europa

Primul studiu pan-european despre sănătatea bărbatului, publicat la sfârșitul anului trecut, arată o situație alarmantă în privința stării de sănătate a bărbaților din Uniunea Europeană:

  • speranța medie de viață în UE, pentru bărbați, este de 76,1 ani, față de 82,2, la femei
  • 700.000 de bărbați mor anual din cauza cancerului, 300.000 ca urmare a unui infarct și 180.000 din cauza unui accident vascular cerebral
  • 630.000 de bărbați din grupa de vârstă activă (15-64 de ani) mor anual în UE, comparativ cu numai 300.000 de femei
  • bărbații se îmbolnăvesc mai repede de cancer decât femeile și mor mai devreme din cauza acestei boli

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *