Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

18 Jan 2017

ReGândim Medicina (1): Joe Biden, IBM Watson, medicina digitală la Stanford

ReGândim Medicina (1): Joe Biden, IBM Watson, medicina digitală la Stanford

“Înainte de a discuta despre ISIS, putem să vorbim despre cancer?”.

Asta a fost întrebat Joe Biden, încă vicepreședinte al SUA pentru ceva mai mult de 24 de ore, înaintea unei întâlniri politice de nivel înalt. Se întâmpla anul trecut, după ce președintele Obama lansa Cancer Moonshot, inițiativa la cârma căreia l-a numit pe Joe Biden și care-și propune “să terminăm cu cancerul, așa cum îl știm acum”.

Despre anunțul lui Barack Obama am scris aici, iar pe Joe Biden am avut șansa de a-l vedea live, cu prilejul Întânirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică din mai 2016, când am și publicat decalogul învățâmintelor vicepreședintelui american pentru a deveni mai eficienți în lupta cu cancerul.

Cu puțin timp înainte de a preda mandatul vicepreședintelui ales Mike Pence, Joe Biden a revenit la Forumul Economic Mondial de la Davos 2017, după ce anul trecut a fost chairman al unei sesiuni speciale dedicate Cancer Moonshot și care a reunit specialiști de top din domeniul oncologiei. Detalii despre discuția de anul trecut, aici. Speech-ul integral din acest an poate fi urmărit mai jos:


La un moment dat, Joe Biden povestește cum a fost contactat, printre alții, de reprezentanții IBM și întrebat: v-ar plăcea să-l împrumutați pe Watson? IBM Watson, supercomputerul care are potențialul de a găsi răspunsuri inclsiv la marile dileme ale oncologiei, folosind inteligența artificială. Preocuparea IBM pentru domeniul oncologiei nu este nouă – deja este pus în practică un proiect pilot împreună cu Memorial Sloan Kettering Cancer Center:


Medicina, așa cum am învățat-o în facultate, nu va mai exista pe parcursul vieții noastre, pe măsură ce soluțiile IT din ce în ce mai performante ne vor ajuta să înțelegem mai bine bolile. Medicina se intersectează din ce în ce mai mult cu tehnologia, așa încât nu este deloc de mirare că Școala de Medicină a Universității Stanford a lansat ieri Centrul pentru Medicina Digitală, cu scopul de a conecta facultatea cu companiile de tehnologie din Sillicon Valey. Comunicatul prin care se anunță această inițiativă poate fi citit aici. Unul dintre primele proiecte ale Centrului va fi dedicat aplicațiilor pentru iWatch dedicate sănătății.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *