Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

13 Jan 2016

Planul lui Obama de a termina cu “cancerul așa cum îl știm acum”

Planul lui Obama de a termina cu “cancerul așa cum îl știm acum”

 

Noaptea trecută, președintele american Barack Obama a pus din nou pe agendă problema sănătății, în discursul despre starea națiunii, pentru al doilea an consecutiv.

În ianuarie 2015, Obama anunța lansarea Inițiativei pentru Medicina de Precizie, care a beneficiat de un buget de 215 milioane de dolari pentru anul trecut, fonduri alocate pentru:

– constituirea unei cohorte de 1 milion de oameni sănătoși, ai căror parametri vitali urmează a fi urmăriți, stocați și analizați pentru o perioadă de cel puțin 10 ani, având potențialul de a oferi informații cheie despre starea de sănătate și despre apariția bolilor

– asigurarea interoperabilității sistemelor IT

– stimularea procesului de aprobare a medicamentelor la nivelul FDA

– dezvoltarea medicinei de precizie în oncologie – alegerea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, în baza informațiilor genomice ale tumorii

Sinteza anunțului de anul trecut o puteți găsi aici. În plus, detalii despre Inițiativa pentru Medicina de Precizie am oferit în toate prezentările de la congresele științifice ale anului trecut. Și au fost mai mult de 20 de intervenții, pentru toate audiențele, de la lideri de opinie la studenți.

Ce a spus acum președintele Obama?

Pe scurt, ce se vede în filmul de mai sus. Mai multe detalii se găsesc în editorialul pe care vicepreședintele american Joe Biden l-a publicat pe medium.com și pe care-l puteți citi aici.

Joe Biden, al cărui fiu a decedat în mai 2015 din cauza unui cancer cerebral, a fost învestit de președintele Obama cu sarcina de a conduce “noul zbor către Lună”, după cum a fost numită provocarea vindecării cancerului.

Tema vindecării cancerului într-un orizont de timp palpabil pentru generația noastră nu este deloc nouă. Cu 3 ani în urmă, în holul Grand Hotel din Stockholm, legendarul profesor James Watson (cel care a descoperit structura dublu-helix a ADN) îmi spunea că la nivelul anului 2030 cancerul va fi o boală vindecabilă, pe fondul avansului extrardinar al cercetării medicale și al expansiunii industriei IT.

Deloc întâmplător, cele două argumente stau și la baza planului pe care-l au în vedere Obama și Biden.

“Știința este pregătită”, scrie vicepreședintele american, referindu-se la dezvoltarea extraordinară a imuno-oncologiei și la utilizarea din ce în ce mai răspândită a științelor omice selectarea tratamentului pentru cancer (medicina de precizie/personalizată).

Dar ce ne lipsește totuși? Organizarea, informarea, poate și finanțarea.

Părerea mea este că, înainte de toate, trebuie să schimbăm conversația despre cancer. Să înțelegem boala cu adevărat, să cunoaștem exact unde ne aflăm din punct de vedere științific și care este potențialul real de rezolvare a bolii, să renunțăm la egoism, să colaborăm, să punem cu adevărat în centru pacientul cu cancer și să fim conștienți că ne stă în putere în mod real să terminăm cu “cancerul așa cum îl știm acum”.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *