Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Jan 2017

ReGândim Medicina (2): genomul cu 6 litere și prima forma de viață semi-sintetică, E. Coli ATCGXY

ReGândim Medicina (2): genomul cu 6 litere și prima forma de viață semi-sintetică, E. Coli ATCGXY

“Am descoperit secretul vieții” – a fost auzit spunând Francis Crick după ce a intrat furtunos în cantina de la Cambridge. Era anul 1953, când Francisc Crick și James Watson descriau structura dublu-helix a moleculei de ADN. Descoperirea celor doi, prin developarea perechilor de baze A=T și C=G, a dus la dezvoltarea exponențială a cercetării medicale. Medicina personalizată de astăzi are originea în descoperirea publicată de revista Nature în aprilie 1953.

În imaginea de mai jos: Watson, Crick și modelul 3D al ADN-ului:

Dar știința nu stă pe loc și pune în discuție chiar și modelele axiomatice ale medicinei.

Zilele trecute, un articol publicat de o echipa de la Scripp Reseach Institute din California aduce o perspectivă cu totul nouă, anunțând existența primului microorganism care posedă un genom format din 6 litere, obținut prin sinteză, prin adăugarea a încă două nucleotide, numite generic X=Y, la celelalte două perechi de baze, A=T și G=C.

Articolul poate fi citit aici. Păstrați-l, este parte din istoria medicinei!

Microorganismul este o specie de E. Coli. Genomul acestei bacterii este format din 6 tipuri de nucleotide (A, T, G, C, X, Y) și a rezultat prin introducerea perechii de baze de sinteză X=Y în genomul normal al E. Coli. De aceea,  bacteria E. Coli este considerată prima formă de viață semi-sintetică din istorie. Să reținem că E. Coli este un organism procariot, fără nucleu, iar materialul genetic este răspândit în interiorul celulei. De aceea, încă nu este sigur dacă acest model se poate replica și la celulele eucariote (cele care alcătuiesc corpul mamiferelor, inclusiv al omului).

În imaginea de mai jos: implicațiile, provocările și oportunitățile aduse de genomul cu 6 litere:

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *