Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

24 Nov 2013

Un nou condiment: statinele

Un nou condiment: statinele

 

Ai puls? Atunci trebuie să iei neapărat statine.

Afirmația, preluată din NY Times, ca și imaginea de mai sus, surprinde într-o tușă amărui-umoristică adevărul statistic al Ghidurilor AHA/ACC, recent publicate. Conform acestora, printre altele, pot primi tratament cu statine toate persoanele sănătoase, dar care au risc de boală cardiovasculară mai mare de 7.5 pentru următorii 10 ani.

La o primă estimare, numai în SUA, numărul persoanelor care pot primi tratament cu statine se va dubla (de la 34 de milioane, în 2012, la aproape 70 de milioane). Nu știm beneficiile pe care administrarea statinelor le pot avea pentru fiecare cetățean în parte (și nici Ghidurile nu aduc dovezi puternice în acest sens), dar putem anticipa avantajele majore pentru producătorii de statine: peste noapte, piața are un potențial de dublare. 

De ceva vreme, se discută despre pilula magică- statină, aspirină, metformin, testată deja de echipa celebrului profesor Braunwald. O pastilă pe care fiecare dintre noi, după vârsta de 40 de ani sau poate chiar mai devreme, ar trebui să o ia în fiecare zi, pentru a-și proteja sănătatea cardio-metabolică. Aștept rezultatele studiilor, care vor confirma sau nu ipoteza.

Până atunci, câteva date statistice OMS: 80% dintre bolile cardiovasculare sunt cauzate de fumat, sedentarism, dieta nesănătoasă și alți factori care țin de stilul de viață.

În acest context, nu cumva există pericolul ca noile ghiduri să vândă, la borcan, precum condimentele, iluzia că statinele te ajută oricum, scăpându-te de grija renunțării la fumat sau a mersului pe jos 30 de minute, în fiecare zi?

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *