Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

3 Mar 2015

Ce uităm atunci când discutăm despre costul medicamentelor?

Ce uităm atunci când discutăm despre costul medicamentelor?

 

Cel puțin două aspecte, la care ar trebui să fim atenți înainte de a deveni victime ale propagandei “scădem prețurile medicamentelor cu până la 50%”.

Nu discut despre măsura în sine, am prezentat riscul săptămâna trecută, acum vreau doar să punctez câteva elemente care ne pot ajuta să înțelegem mai bine modul în care sunt cheltuiți banii și cum se împarte în mod real responsabilitatea între jucătorii din sistem.

Cât câștigă o companie farmaceutică din prețul pe care îl plătește pacientul?

castig farma 2012

Datele sunt colectate de EFPIA, la nivelul a 23 State Membre UE, pentru anul 2012. Pe scurt: 2 din 3 euro merg la compania care produce medicamentul, iar 1 euro se împarte între distribuitor, farmacie și stat (taxe și impozite).

Ce pondere au medicamentele în cheltuielile cu sănătatea?

pondere medicamente OECD 2013  1

Datele sunt furnizate de OECD, la nivelul anului 2013. În ciuda percepției publice, numai 16% din bani sunt alocați pentru medicamente, în sistemele de sănătate din 23 state europene.

2 Comments

  1. Atunci când discutăm despre costul medicamentelor, uitam ca suntem oameni, uitam ca am contribuit multi ani la CAS, uitam ca sufera si membrii familiilor noastre, uitam ca maine ar putea fi in aceeasi situatie si ceilalti care astazi suntem bine,uitam ca hepatita c este o boala care s-ar vindeca daca cei care sunt in masura sa o faca ar acorda mai multa importanta realitatii noastre.

  2. VOIAM SA SPUN ,,CEI CARE SUNT BINE”

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *