Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Jun 2012

Prof. Dr. Florinel Bădulescu: “În timp ce în SUA discutăm despre aproape un milion de vieți salvate ca urmare a unui plan aplicat de 4 decenii, în România, numai în acest an, am trecut prin criza morfinei și mai trecem încă prin criza citostaticelor pentru bolnavii cu cancer”.

Congresul Asociației Americane de Oncologie Clinică din acest an (ASCO 2012) s-a deschis astăzi la Chicago, în Statele Unite ale Americii, cu marcarea a 40 de ani de când președintele Richard Nixon a semnat “National Cancer Act”, planul național de luptă cu cancerul în SUA.

 

Prof. Dr. Florin Badulescu

 

Rezultatele planului de luptă împotriva cancerului în SUA sunt impresionante:

  • peste 900.000 de vieți salvate
  • cu 22% mai puține cancere la bărbat
  • cu 14% mai puține cancere la femeie
  • 80% dintre copiii cu cancer pot fi acum tratați cu succes
  • 90% dintre copiii cu leucemie limfoblastică acută (cea mai frecventă formă de leucemie la copil) sunt acum supraviețuitori pe termen lung
  • 12 milioane de americani trăiesc acum după ce au trecut prin experiența luptei cu cancerul

 

Prof. Dr. Florinel Bădulescu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, este de părere că “rezultatele anunțate, după 40 de ani de la inițierea programului de luptă cu cancerul din Statele Unite, ne arată și nouă, românilor, că doar printr-o bună organizare a sistemului sanitar putem spera la o soartă mai bună pentru pacienții diagnosticați cu cancer, și nu numai. În timp ce în SUA discutăm despre aproape un milion de vieți salvate ca urmare a unui plan aplicat pentru 4 decenii, în România, numai în acest an, am trecut prin criza morfinei și mai trecem încă, fără să o rezolvăm, prin criza citostaticelor pentru bolnavii cu cancer”.

 

“Este sfârșitul începutului în lupta împotriva cancerului în SUA”, a afirmat profesorul Michael P. Link, președintele ASCO, punctând și faptul că “progrese majore s-au făcut în domeniul prevenției, prin lupta împotriva fumatului, strategiile de vaccinare împotriva hepatitei B (care în timp poate duce la cancer hepatic) și a HPV (care cauzeaza cancerul de col uterin). Sperăm ca prin posibilul vaccin împotriva hepatitei C să scădem și mai mult rata incidenței cancerului hepatic, iar prin eradicarea infecției cu Helicobacter pylori să prevenim apariția cancerului de stomac”.

 

Cancerul nu mai este înțeles în acest moment ca o singură boală, ci ca un complex de boli care au capacitatea să evolueze, să producă mutații și să apară rezistența la tratamente.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *