Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

29 May 2013

7 beneficii pe care le aduce medicina personalizată*

7 beneficii pe care le aduce medicina personalizată*

 

1. Mutarea polului de interes în medicină de la reacţie la prevenţie. Cel mai relevant exemplu este cel al Angelinei Jolie care, datorită testelor genetice, a putut constata că are un risc crescut de cancer de sân sau de ovare, prezentând mutaţii la nivelul genelor BRCA1 şi BRCA2 şi a putut lua măsuri de prevenţie. În aceste cazuri, măsurile de prevenţie sunt fie mamografiile periodice repetate, fie chirurgia preventivă (mastectomia şi ovarectomia), fie chemoprevenţia (administrarea unui tratament preventiv).

2. Selectarea terapiei optime şi reducerea prescrierii medicamentului de tipul încercare-eroare. Este vorba despre cât de ineficiente sunt medicamentele atunci când sunt prescrise prima dată. Potrivit unui raport din luna mai 2001, proporţia pacienţilor la care medicamentele antidepresive au fost ineficiente atunci când au fost prescrise prima oară este de 38%. În cazul tratamentelor pentru astm, proporţia este de 40%, în cazul antidiabeticelor – de 43%, în cazul medicamentelor antiartrită – de 50%, în cazul tratamentelor pentru Alzheimer – de 70%, iar în cazul cancerului, într-o proporţie covârşitoare de 75%.

3. Medicamentele devin mai sigure prin evitarea reacţiilor adverse. Este cazul warfarinei, care se foloseşte pentru evitarea riscului de tromboză. În practică, medicul nu ştie exact ce doză de medicament să-i administreze unui pacient şi încearcă să o mărească sau să o micşoreze, în funcţie de reacţiile adverse. Mai nou, există un test genetic, un test de sânge foarte simplu care arată care sunt pacienţii la care warfarina funcţionează optim.

4. Creşte aderenţa la tratament a pacientului. Aici putem vorbi despre predispoziţia genetică de a avea un nivel crescut al colesterolului. Se poate identifica foarte simplu printr-un test de sânge, un test genetic. O dată identificată această predispoziţie, se poate personaliza stilul de viaţă al pacientului respectiv în ideea de a preveni apariţia infarctului miocardic. Un studiu arată că pacienţii care au primit un diagnostic genetic au o aderenţă de 86% la tratament după doi ani, mult mai mare comparativ cu aderenţa de numai 38% înainte de efectuarea testului. Cu alte cuvinte, efectuarea acestor teste şi descoperirea profilului genetic aduce o încredere sporită a pacientului în terapia administrată.

5. Creşte calitatea vieţii. Aici, un exemplu bun este identificarea tendinţei de a respinge un transplant de inimă. Clasic, pentru a evalua în ce măsură inima primită de un pacient este respinsă sau nu după operaţia de transplant, se făceau biopsii endomiocardice o dată pe săptămână, se introducea un tub printr-o venă la gât şi se ajungea în inimă – un proces extrem de traumatizant. În 2008, FDA a aprobat un test de sânge prin care se măsoară expresia a 11 gene implicate în riscul de respingere a organului transplantat. Este vorba, deci, despre un simplu test de sânge.

6. Unele medicamente au şansa la o nouă viaţă. Un exemplu clasic este gefitinibul, un medicament pentru cancerul pulmonar. Acesta a primit aprobare printr-o procedură accelerată demonstrând rezultate bune iniţial, după care, rezultatele studiului aşa cum a fost gândit nu au mai susţinut folosirea medicamentului la pacienţii respectivi. Numai că pe analizele de farmacogenetică s-au identificat beneficii la 10% din pacienţi şi nu la oricare pacienţi – este vorba despre acei bolnavi care au o mutaţie numită EGFR. Practic, de unde era trecut pe linie moartă, acum este aprobat pentru linia întâi de tratament la pacienţii cu cancer pulmonar care au mutaţia EGFR.

7. Medicina personalizată aduce şi beneficii economice. Peste 600 de milioane de euro s-ar economisi anual în Uniunea Europeană dacă medicamentele panitumumab şi cetuximab s-ar administra numai pacienţilor cu cancer colorectal metastatic care nu prezintă o mutaţie a genei KRAS. Aceştia sunt singurii pacienţi la care cele două medicamente funcţionează.

* Mai multe despre lansarea campaniei “Alege Medicina Personalizată”, aici.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *