Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Oct 2013

Bolile de inimă: cum pierde România 1 miliard de euro în fiecare an

Bolile de inimă: cum pierde România 1 miliard de euro în fiecare an

 

Conform celui mai recent raport al Societăţii Europene de Cardiologie, România pierde anual peste 1 miliard de Euro din cauza scăderii productivităţii bolnavilor care sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical sau să renunţe la locul de muncă, precum şi din cauza membrilor familiei care sunt obligați astfel sa rămână acasă să-i îngrijească. Acelaşi raport arată că România se află pe locul 9 la nivel european în ceea ce priveşte decesele cauzate de boli cardiovasculare.

Opinia expertului: Prof. Dr. Dan Gaiţă, Preşedinte Fundaţia Română a Inimii

,,Când vorbim de boli cardiovasculare trebuie să avem în vedere două aspecte complementare: prevenţia şi accesul la cele mai bune condiţii de tratament atunci când riscul este crescut sau boala a fost diagnosticata.

Prevenţia constă nu doar în adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi combaterea factorilor de risc predispozanţi precum fumatul, sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată, ci şi în prescrierea unor terapii preventive.

Odată cu instalarea bolii, este obligatoriu ca pacientul să aibă acces la servicii medicale performante şi la terapii moderne, eficiente şi specifice bolii pentru prevenirea riscului de noi evenimente precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi pentru reducerea mortalităţii cardiovasculare”

12 terapii noi așteaptă intrarea pe lista compensatelor

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, iar alocarea insuficientă de fonduri per total şi implicit pentru tratarea acestora implică anual o sumă considerabilă de bani de care sistemul de sănătate românesc are mare nevoie. Este necesar ca autorităţile să investească în creşterea accesului pacienţilor cu boli cardiovasculare la medicamentele de nouă generație: 12 terapii noi așteaptă intrarea pe lista de medicamente compensate.

“Spre exemplu, la nivelul SUA, conform IFPMA, pentru fiecare 24 de dolari investiţi în tratamente inovatoare pentru pacienţi, sunt economisiţi 89 de dolari din costurile alocate spitalizării şi altor necesităţi ale pacienţilor cu boli cardiovasculare”

Oana-Martha Igrișan, director de comunicare ARPIM

România: 150.000 de decese de cauză cardiovasculară

Bolile cardiovasculare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt principala cauză de deces la nivel global. Acestea provoacă 17 milioane decese la nivel global şi 4 milioane decese la nivel European. În România, raportul Societăţii Europene de Cardiologie arată că în anul 2010 s-au înregistrat 150 000 decese de cauza cardiovasculară. Mai mult, se estimează că până în anul 2030, la nivel global, bolile cardiovasculare vor fi cauza a peste 20 de milioane decese anual.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *