Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

30 Sep 2012

ESMO 2012: calitatea vieții pacientului cu cancer

ESMO 2012: calitatea vieții pacientului cu cancer

Medicina personalizată nu este doar un slogan cu priză la gânditorii medicinei contemporane. Tinde să fie o realitate, care aduce însă cu sine câteva schimbări ale modului în care gândim practica medicală, organizarea sistemelor de sănătate și relația dintre medic și pacient.

Schimbarea paradigmei este evidentă: pacientul va reocupa încet-încet locul central din sistem, va înceta să mai fie privit ca o entitate birocratică dintr-o cohortă înscrisă într-un studiu clinic. În epoca medicinei personalizate, pacienții își recapătă sufletul, odată cu descifrarea informației din codul genetic. Al său și al tumorii sale.

Congresul de Oncologie Medicală (ESMO) 2012 aduce cu sine o reală schimbare a practicii oncologice, dar și a abordării studiilor clinice, cu un focus accentuat asupra unui parametru poate încărcat de subiectivitate, mai greu de evaluat, dar esențial pentru fiecare dintre noi: calitatea vieții.

Studiul LUX-Lung 3, realizat pe o populație de pacienți cu cancer pulmonar avansat, formele fără celule mici (NSCLC – non small cell lung cancer), cu mutație EGFR pozitivă, a arătat o îmbunătățire fără precedent a simptomelor asociate cancerului și o creștere a calității vieții, atunci când sunt tratați cu afatinib, un inhibitor ireversibil al receptorilor din familia ErbB, în comparație cu chimioterapia cu pemetrexed și cisplatin, considerată standardul de tratament la această categorie de bolnavi cu NSCLC, forme nescuamoase. 

Sintetic, concluziile despre creșterea calității vieții pacientului tratat cu afatinib le aduce doamna profesor Vera Hirsh, în clipul de mai jos:

Și o amintire de la ASCO 2012 despre același studiu, LUX-Lung 3.

0 Comments

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *