Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 May 2014

Tu știi cum să te speli corect pe mâini?

Tu știi cum să te speli corect pe mâini?

 

Anual se produc în ţările din Uniunea Europeană circa 4 milioane de infecţii intraspitalicești (infecţii urinare, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, infecţii ale plăgilor chirurgicale, bacteriemii, septicemii, infecţii cutanate) responsabile de circa 37.000 de decese. Şi mai important este faptul că jumătate dintre aceste infecţii sunt produse de germeni multirezistenţi (ECDC 2011).

În jur de 7 % dintre bolnavii care au fost internaţi mai mult de 2 zile într-o secţie de terapie intensivă dintr-un spital european, în anii 2008 şi 2009, au dezvoltat o pneumonie (în peste 90% din cazuri asociată cu ventilaţia mecanică). Cei mai frecvenţi germeni izolaţi de la aceste cazuri au fost Pseudomonas aeruginosa şi Staphylococcus aureus. (ECDC Surveillance report 2010, 2011).

Definiție

Infecţia asociată cu îngrijirile medicale ( infecţie nosocomială sau infecţie intraspitalicească) poate fi definită ca: 

– infecţie contactată în spital de către un pacient care a fost internat dintr-un alt motiv decât cel infecţios;

– infecţie apărută la un pacient din cadrul unui spital sau al unei alte unităţi medicale, la care infecţia nu era prezentă sau nu se afla în perioada de incubaţie la momentul internării;

– infecţiile dobândite în spital, dar diagnosticate dupa ieşirea din spital (ex. infecţia nou-născutului diagnosticată după externare sau infecţii dupa intervenţii laparoscopice cu internare de scurtă durată);

– infecţiile ocupaţionale la personalul medical;

– infecţia contactată  ambulator (cabinet medical de diverse specialităţi : de ex. stomatologie, ginecologie, explorări funcţionale, etc).

Cum ne spălăm corect: 6 pași

Screenshot 2014-05-05 23.12.06

Articol inspirat de prima conferință națională ,,Salvează vieți: spală-te pe mâini!’’, organizată astăzi la București, cu ocazia campaniei globale cu același nume, lansată de Organizația Mondială a Sănătății.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *