Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

27 Jan 2017

ReGândim Medicina (3): crearea embrionului himeric porc-om; o nouă clasă în imuno-oncologie

ReGândim Medicina (3): crearea embrionului himeric porc-om; o nouă clasă în imuno-oncologie

Transplantul de organe: perspective

O echipă de la Salk Institute for Biological Studies a publicat recent în revista Cell un articol prin care detaliază crearea primului embrion himeric porc-om – embrionul porcin a fost injectat cu celule stem umane și a crescut până la vârsta de 4 săptămâni. Imaginea embrionului poate fi văzută mai jos:

Articolul integral poate fi citit aici și trebuie aprofundat, întrucât are potențialul de a deschide o nouă etapă pentru transplantul de organe, care ar putea fi crescute, pornind de la celule stem umane, în interiorul unor mamifere (în acest caz, porcul), pentru a fi apoi transplantate, în condiții optime de compatibilitate, pacienților care au aceasta indicație.


Imuno-oncologia, nivelul următor

Domeniul imuno-oncologiei a ținut prima pagină a științei medicale cu aplicabilitate clinică imediată, în ultimii aproape 4 ani, pe măsură ce medicamente precum ipilimumab, nivolumab, pembrolizumab își dovedeau eficacitatea în boli considerate fără speranță, precum melanomul malign sau cancerul pulmonar.

Recent, a fost anunțată o nouă clasă de medicamente imuno-oncologice, cu un mecanism diferit de acțiune față de medicamentele cunoscute până acum: inhibarea USP7.

USP7 este o enzimă care protejează celulele canceroase față de activitatea imună, contribuind în același timp la creșterea și dezvoltarea celulelor maligne. Articolul poate fi găsit aici.

Așadar, noua clasă de medicamente vine cu un dublu mecanism de acțiune: calea activării sistemului imun, la care se adaugă acțiunea antitumorală directă. Primul inhibitor al USP7 se află în studii clinice în faze incipiente, atât în monoterapie, cât și în combinație cu agenții imunoterapeutici deja aprobați pe piață.

Despre imuno-oncologie, avansul terapeutic al anului 2015 în viziunea ASCO, am scris aici.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *